De consumentenprijsindex van eieren is in juni en juli gelijk gebleven op een hoog niveau. In juli 2020 was de index 142 punten (2015=100). De prijzen af eierpakstation zijn in juli met ruim 2% gedaald. De index is nu 103. De eierprijzen af boerderij laten grote schommelingen zien. Na eerst een daling in mei volgde een stijging in juni en weer een daling in juli. Volgens het normale seizoenspatroon zijn de prijzen in de zomer laag.
Mede doordat veel mensen in het buitenland op vakantie zijn is er in de zomer minder vraag naar eieren. Dat is deze zomer minder het geval, waardoor de vraag in de supermarkt redelijk op peil bleef.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijsindex van eieren is in de maanden juni en juli gelijk gebleven. In april was de index 142 (2015=100) en dat was gelijk aan de index in juli. Eieren blijven duur in het winkelschap. De producentenprijs (voor de producten af eierpakstation) is duidelijk gedaald. In mei en juni was de index 105 en in juli 103 (een daling van 2%). De prijs af boerderij fluctueert nogal de laatste maanden. De index was 105 in april, 99 in mei, 104 in juni en 98 in juli. Volgens het normale seizoenspatroon zijn de prijzen in de zomer laag. Normaal gesproken worden er door het warme weer en omdat veel mensen in het buitenland op vakantie gaan minder eieren verkocht. Maar dit jaar blijven veel mensen in eigen land en blijft de vraag naar eieren op peil. Daarbij komt dat de vraaguitval door minder verkoop in de foodservice en horeca voor eieren minder groot is dan voor andere producten (bijvoorbeeld pluimveevlees). Al met al redelijke prijzen voor leghennenhouders in deze zomer.
Toelichting op drie niveaus
Bijna 90% van de tafeleieren wordt afgezet via de supermarkten. Er is geen noemenswaardige import van eieren voor de afzet via supermarkten. In Nederland houden circa 1.000 bedrijven leghennen, in verschillende houderijsystemen. Het merendeel van de hennen wordt gehouden als scharrelhen. Daarnaast worden ook hennen gehouden in kooihuisvesting, vrije uitloop en biologisch.
De geproduceerde eieren worden op de boerderij verpakt of geleverd aan de 14 middelgrote en grote pakstations. Deze sorteren en verpakken de eieren in consumentenverpakkingen. De Nederlandse pakstations leveren tafeleieren aan supermarkten in Nederland (circa 30% van de productie) en Duitsland (ook circa 30% van de productie). Een deel van de eieren (30 tot 35%) gaat naar de eiproductenindustrie in Nederland en het buitenland. Daar worden de eieren verwerkt tot vloeibaar of gedroogd eiproduct. Dit eiproduct wordt vervolgens weer gekocht door de levensmiddelenindustrie, waarbij fabrikanten van sauzen en pasta en bakkerijen belangrijke afnemers zijn.
Prijsvorming
De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kan er ook een afspraak gemaakt worden over de prijs voor de eieren. Het merendeel van de leghennenhouders werkt echter met een vrije marktprijs. Dat betekent dat voor elke geleverde partij eieren de marktprijs van dat moment betaald wordt. Er is een duidelijk seizoenspatroon in de marktprijzen. ’s Zomers zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Op detailhandelsniveau zijn de prijzen vrij stabiel.