De voedselprijzen voor consumenten zijn in kalm water terecht gekomen in coronatijd. In de periode april-mei veranderden de prijzen van brood, eieren, pluimveevlees en vers fruit nauwelijks. De prijzen van pluimveevlees af slachterij (producentenprijzen) en ook de prijzen af boerderij daalden in deze periode. De consumentenprijs van eieren is iets gestegen, maar de eierprijzen af boerderij zijn echter duidelijk gedaald in april en mei: een daling van 11%.
Consumentenprijs pluimveevlees op hoog niveau
De consumentenprijs van pluimveevlees in de Nederlandse retail blijft op een hoog niveau. In april steeg de index naar 118 om in mei weer iets te dalen naar 117. Ten opzichte van maart een daling van een half procent. Deze index van consumentenprijzen is gebaseerd op de gemiddelde prijs van pluimveevlees van alle concepten op basis van langzaam groeiende kip. Door de coronacrisis en de lockdown in april en mei nam bij de retail de vraag naar kip toe. Enkele supermarkten hadden hierbij problemen met de aanvoer van de concepten en moesten (tijdelijk) kip verkopen die niet voldeed aan de eigen inkoopvoorwaarden.’
Prijsdalingen voor slachterij en boerderij
De prijzen voor de producten af slachterij zijn in april en mei 2020 duidelijk gedaald. De index was 107 in maart (2015=100) en daalde naar 104 in mei. Slachterijen werden geconfronteerd met een fors lagere vraag door minder afzet naar horeca en foodservice in binnen- en buitenland als direct gevolg van de lockdown in Nederland en de omringende landen.
Ook de prijzen af boerderij zijn in april en mei fors gedaald. De index heeft betrekking op de prijsontwikkeling van reguliere vleeskuikens. Het pluimveevlees van deze kuikens wordt vooral verkocht aan de foodservice in binnen- en buitenland. Deze index daalde van 95 in maart naar 92 in april en 89 in mei.
Eierprijzen gestegen voor consumenten
De consumentenprijsindex van eieren is in de maanden april en mei wederom iets gestegen. In mei was de index 142 (2015=100), een half procent hoger dan in maart. Door de coronacrisis was er veel extra vraag naar eieren in de supermarkt. Eierpakstations hadden moeite te voldoen aan de vraag naar eieren met het Beter Leven keurmerk. In enkele situaties werden weer gangbare scharreleieren verkocht.
Producentenprijs stabiel, boerderij fors gedaald
De producentenprijs (voor de producten af eierpakstation) is in april en mei min of meer gelijk gebleven. Vanaf het begin van het jaar zijn er slechts kleine schommelingen in de index rondom het niveau van 107 punten. Die zijn te verklaren uit het feit dat een groot deel van de eieren aan de supermarkten geleverd wordt voor vaste prijzen (via jaarcontracten).
De prijs af boerderij is in april en mei duidelijk gedaald. De index voor maart was 112 en in april en mei daalde deze naar 105 en 99 (2015=100). Sinds maart is de prijs met 11% gedaald. Deze daling is conform het seizoenspatroon met een prijsdaling na Pasen. Maar dit jaar was er een grotere vraag in de supermarkten (als gevolg van de lockdown) en werd een prijsstijging verwacht of in elk geval een kleinere prijsdaling. Leghennenhouders zagen dat eieren vaker opgehaald werden door de pakstations om aan de extra vraag te voldoen.
Invloed van coronacrisis op prijs
De vleeskuikenhouders werd gevraagd minder te produceren door de bezetting te verlagen of een langere leegstand in te plannen tussen de koppels. Volgens het normale seizoenspatroon stijgen de prijzen richting te zomer. Er is geen index voor de prijsontwikkeling van langzaam groeiende vleeskuikens. Pluimveevlees van deze kuikens wordt verkocht als concepten in de Nederlandse supermarkten. De prijs af boerderij voor deze kuikens is de afgelopen maanden gelijk gebleven. Bij de vleeskuikenhouders is er dus een groot verschil in inkomenseffect van de coronacrisis tussen reguliere en langzaam groeiende kuikens.
Blijkbaar was de extra vraag in de supermarkten groter dan de mindere vraag vanuit de horeca en foodservice. Bij de leghennenhouders gaf dit veel onvrede over de prijsnotering. De marktnotering gaf in april en mei volgens hen geen goede weergave van de marktsituatie. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat een deel van de leghennenhouders werkt met vaste contractprijzen en dat de marktnotering dan geen invloed heeft op de financiële resultaten van het leghennenbedrijf.