De consumentenprijsindex van eieren is in juni en juli gelijk gebleven op het hoge niveau van 145 punten (2015=100). De prijzen af pakstation bleven ook onveranderd op 109 punten. De prijsindex voor afzet naar het buitenland ligt op een duidelijk lager niveau en is in juni en juli ook weinig veranderd. De eierprijzen af boerderij zijn in juni eerst iets gestegen om daarna in juli weer te dalen.
Prijsontwikkeling eieren
Volgens het normale seizoenpatroon dalen de eierprijzen voor de pluimveehouder in de zomer. Door het warme weer en als gevolg van de vakanties is er minder vraag naar eieren. De prijsindex af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren. Deze eieren gaan naar de foodservice of worden geëxporteerd.
Eieren in de Nederlandse supermarkt
De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologisch). Deze eieren verkopen de leghennenhouders vooral volgens contracten met een vaste prijs. Om deze reden moet je de cijfers over de vergelijking van de consumentenprijs en de af-boerderijprijs dus voorzichtig interpreteren. Ook door de hogere prijzen voor voer staan de marges bij de pluimveehouders fors onder druk.
Keten
De tafeleieren in het schap bij de supermarkten zijn direct door de pakstations afgeleverd of door grossiers via de pakstations. Leghennenhouders leveren aan de pakstations, verpakken zelf of leveren aan de eiproductenindustrie. Broederijen en de opfokkers van jonge hennen zijn ook belangrijke voorschakels in de eierketen. Mengvoerfabrikanten zijn belangrijke toeleveranciers in de sector.
Bron: Agrimatie