De eierprijzen af boerderij zijn in oktober en november gestegen. Hoewel de absolute af-boerderijprijs van eieren op een redelijk niveau lijkt, zijn de opbrengsten te laag om tot een redelijk inkomen te komen. De voerprijs, de belangrijkste kosten voor de leghennenhouder, is in de tweede helft van 2021 fors toegenomen.
De consumentenprijsindex van eieren is in november verder gestegen (index 147). De prijzen af pakstation voor afzet in het binnenland zijn ook iets gestegen met een index van 111 in november. De prijsindex voor afzet naar het buitenland is de laatste maanden van 2021 wel duidelijk hoger.
Prijsontwikkeling
Volgens het normale seizoenpatroon stijgen de eierprijzen voor de pluimveehouder in de maanden oktober en november. Dat is ook dit jaar het geval. De index stijgt van 96 in september naar 102 punten in november 2021. De index voor de prijzen af pakstation zijn in oktober en november ook iets gestegen. Dit betreft de producentenprijs binnenland (in de figuur). De producentenprijs buitenland is de laatste maanden duidelijker gestegen. Blijkbaar zitten de exportprijzen weer enigszins in de lift. De binnenlandse afzet gaat voor een deel naar de foodservice. Door de coronamaatregelen is veel onzekerheid over de afzet naar de horeca. Het gevolg is dat de eierhandel steeds moet schuiven tussen de verschillende afzetkanalen. Door de grote differentiatie in soorten eieren (onder meer houderijsysteem en kleur van de eieren) is dit lastig. Het hele jaar was de consumentenprijsindex tussen 144 en 145 om in november weer iets te stijgen naar 147 punten.
Duidelijk vermeld moet worden dat de prijsindex af boerderij betrekking heeft op reguliere scharreleieren. Deze eieren gaan naar de foodservice of worden geëxporteerd. De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders vooral volgens contracten met een vaste prijs verkocht. Om deze reden moeten de cijfers over de vergelijking van de consumentenprijs en de af-boerderijprijs voorzichtig geïnterpreteerd worden.
Stijgende kosten pluimveehouderij
Sinds het begin van jaar stijgen de kosten voor de pluimveehouder door hogere voerprijzen. Ook in oktober en november is de voerprijs weer duidelijk hoger. Omdat 65 procent van de kostprijs betrekking heeft op voerkosten, is de voerprijs van grote invloed op de totale kosten en de marge. Hoewel het absolute niveau van de eierprijzen redelijk lijkt zijn door de gestegen kosten de inkomens laag. De sector is ook geconfronteerd met uitbraken van vogelgriep. Er worden leghennen geruimd, er zijn allerlei vervoersbeperkingen voor pluimvee en eieren die extra kosten met zich meebrengen. Bedrijven met vrije-uitloopleghennen moeten de dieren binnen houden, waardoor de opbrengstprijs onder druk komt te staan. Allemaal factoren die voor de leghennenhouders en de eierhandel vele onzekerheden met zich meebrengen en een goede prijsvorming niet bevorderen.