De eierprijs af boerderij zijn, na een toename in november en december, in januari iets gedaald naar een niveau van 101. Voer is de grootste kostenpost voor de leghennenhouder en dat is in het afgelopen jaar ongeveer 25 procent in prijs gestegen.
De consumentenprijs van eieren is in december en januari met 2 procent gestegen en uitgekomen op 149 punten (2015=100). De prijzen af pakstation voor afzet zijn met 3 procent gestegen naar 114 punten.
Prijsontwikkeling
De index voor de prijzen af pakstation zijn ook iets gestegen en ligt in januari op 114 (3 procent hoger). Dit betreft de producentenprijs binnenland. De prijsindex voor afzet naar het buitenland is de afgelopen maanden stabiel gebleven op ongeveer 120 punten. De consumentenprijsindex lag in 2021 vrij stabiel op ongeveer 145 punten, maar is de laatste maanden gestegen naar 149 punten in januari (2015=100), een stijging van 2 procent.
Volgens het normale seizoenspatroon stijgen de eierprijzen voor de pluimveehouder in de laatste maanden van het jaar. Dat was ook in 2021 het geval. De index is gestegen van 96 in september naar 104 punten in december en vervolgens gedaald naar 101 punten in januari. De prijsindex af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren.
Deze eieren gaan naar de foodservice of worden geëxporteerd. De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders vooral volgens contracten met een vaste prijs verkocht. De weergegeven consumentenprijs en de af-boerderijprijs zijn dus niet goed te vergelijken.
Sinds het begin van vorig jaar zijn de kosten voor de pluimveehouder door hogere voerkosten flink gestegen. Omdat 65 procent van de kostprijs van eieren bestaat uit voerkosten, is de voerprijs van grote invloed op de totale kosten en de marge. Hoewel het absolute niveau van de eierprijzen redelijk lijkt, zijn de inkomens laag. Ook wordt de sector nog altijd geconfronteerd met uitbraken van vogelgriep.
Er worden leghennen geruimd en er zijn vervoersbeperkingen voor pluimvee en eieren die extra kosten met zich meebrengen. Bedrijven met vrije uitloop moeten de leghennen binnen houden, waardoor de opbrengstprijs onder druk komt te staan. Allemaal factoren die voor de leghennenhouders en de eierhandel veel onzekerheid met zich meebrengen en een goede prijsvorming niet bevorderen.
Bron: Agrimatie