De prijs van eieren af boerderij zijn in april en mei fors gedaald. De index daalde van 106 in maart naar 97 in april en 91 in mei. Volgens het normale seizoenspatroon dalen de prijzen in het voorjaar na de piek tijdens Pasen (dit jaar op 4 april). De prijs af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren.
De consumentenprijsindex bleef in april en mei stabiel op het niveau 145 (2015=100). De prijzen af eierpakstation bleven ook onveranderd. In mei 2021 was de index 110. Nederlandse supermarkten verkopen ook bijna uitsluitend eieren met een Beter Leven keurmerk.
Prijsontwikkeling eieren af boerderij
De prijs af boerderij is in maart en april gedaald. De index in maart was 106 en daalde vervolgens naar 97 in maart en 91 in april. Volgens het normale seizoenspatroon dalen de eierprijzen voor de pluimveehouder in het voorjaar. Deze prijdaling begint direct na de Pasen (dit jaar op 4 april). Ook dit jaar weer is dit de gebruikelijke reactie van de markt na de periode met een grote vraag naar eieren voor en tijdens de Pasen. De prijsindex af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren. Deze eieren gaan naar de foodservice of gaan naar de export.
Consumenten- en producentenprijsindex
De consumentenprijsindex van eieren is in de maanden april en mei niet veranderd. De index bleef gelijk op 145 (2015=100). Dit betekent dat eieren duur bleven in de supermarkt. De producentenprijs (voor de producten af eierpakstation) is in de maanden april en mei ook weinig veranderd. In maart was de index 109, in april 111 en in mei 110. Deze index heeft betrekking op de afzet naar de binnenlandse markt. De index voor afzet naar het buitenland ligt op een duidelijk lager niveau en is in maart en april wel iets gestegen.
Keurmerk op eieren in de supermarkt
De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders vooral volgens contracten met een vaste prijs verkocht. Om deze reden moeten de cijfers over de vergelijking van de consumentenprijs en de af-boerderijprijs voorzichtig geïnterpreteerd worden.
Prijsvorming
De leghennenhouders maken veelal per legronde afspraken met een pakstation. Naast kwaliteitsaspecten kan er ook een afspraak gemaakt worden over de prijs. Veel leghennenhouders werken ook met een vrije marktprijs. Dat betekent dat voor elke geleverde partij eieren de marktprijs van dat moment betaald is. Er is een duidelijk seizoenspatroon in de marktprijzen. ’s Zomers zijn de eierprijzen voor de leghennenhouders in de regel lager dan in de rest van het jaar. Steeds meer leghennenhouders, die eieren met het Beter Leven keurmerk leveren aan de Nederlandse detailhandel, werken met vaste contractprijzen. Voor elke ronde leghennen maken de partijen dan prijsafspraken.
Bron: Agrimatie