De consumentenprijsindex van eieren is in oktober en november met 1% gedaald en is uitgekomen op 190 punten (2015=100). De prijzen bij de eierhandel zijn in deze periode met iets minder dan 1% gestegen. De index staat op 166 punten. De opbrengstprijzen voor de pluimveehouders zijn in diezelfde maanden opnieuw gestegen, de prijsindex ging van 167 in september naar 174 punten in november, een stijging van 4%. De voerprijzen zijn in dezelfde periode verder gedaald.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijsindex (CPI) is in de maanden oktober en november met 1% gedaald naar 190 punten (2015=100). In november vorig jaar lag de index 6% hoger op 179 punten. Tot oktober 2023 zijn de eierprijzen in de winkel verder gestegen, maar duidelijk minder dan in de afgelopen twee jaar.
De index voor de prijzen af pakstation (PPI, producentenprijs binnenland) is in de maanden oktober en november gestegen van 165 naar 166 punten, een stijging van minder dan 1%. In maart lag de index op 183 punten. De prijsindex voor de afzet naar het buitenland (niet in de figuur) is deze periode 4% gedaald.
De prijsindex af boerderij ligt in november 2023 op 174 punten, wat 4% hoger is dan in september. In maart lag deze index ook nog veel hoger, op 248 punten. De daling is een gevolg van de flink lagere voerprijzen in 2023. Van januari tot november daalde de voerprijs met 8,5 euro per 100 kg, een daling van 21%.
De prijsindex af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren die naar de foodservice gaan of worden geëxporteerd, terwijl de Nederlandse supermarkten bijna uitsluitend eieren met een keurmerk verkopen. Het gaat dan om het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharrelei, overdekte uitloop), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders voornamelijk middels contracten met een vaste prijs verkocht. De weergegeven indexen van de consumentenprijs en de prijs af boerderij zijn dus niet direct met elkaar te vergelijken.
Ondanks de scherpe daling eerder in het jaar in de prijzen af boerderij en in de handel blijven de eierprijzen op een hoog niveau door een grote vraag, terwijl het aanbod krap is, vooral als gevolg van de wereldwijde vogelgriep. In het najaar van 2023 waren er weer uitbraken in Europa en in Nederland. Na de zomer stijgen de eierprijzen meestal, en dat was ook dit najaar het geval.
Bron: Agrimatie