Stichting Kip.Kiplekker heeft als doel maatschappij en vleeskuikensector dichter bij elkaar te brengen. Eén van de middelen daarvoor is het lespakket ‘Kip in de klas’. Een lespakket dat aanslaat. “Zo’n 125 basisscholen maakten er al gebruik van. Sinds februari vorig jaar maakten 3.000 tot 3.500 kinderen zo kennis met de vleeskuikensector”, vertelt bestuurslid Christel Wirth van Kip.Kiplekker.
Kip.Kiplekker werd in 2008 in het leven geroepen als werkgroep onder de vlag van het toenmalig Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). In 2014 stopten de Productschappen, maar niet de sectorpromotie. Die werd voor de vleeskuikensector via Kip.Kiplekker als zelfstandige stichting voortgezet. “Wat ‘Blij met een ei’ is voor de legsector, dat zijn wij voor de vleeskuikensector”, vertelt Christel Wirth.
“Niet mooier maken dan het is”
“Ons doel is het brede publiek te laten zien hoe we als sector werken. We geven voorlichting op verschillende manieren. We hebben een netwerk van vleeskuikenhouders met zichtstallen. We staan op open dagen en op beurzen, zoals de Nationale Gezondheidsbeurs. We doen veel aan promotie op social media en bieden sinds februari 2023 een vernieuwd lespakket aan voor groep 6 tot en met 8 van het basisonderwijs”, noemt Wirth.
“We vertellen hoe de keten in elkaar zit. Hoe vermeerderaars en vleeskuikenhouders werken, over concepten, kwaliteitszorg en aandacht voor duurzaamheid en milieu. We maken het daarbij niet mooier dan het is. Uiteindelijk gaan de kuikens naar de slacht. Ons lespakket is objectief, we suggereren bijvoorbeeld niet dat Beter Leven één Ster-Kip beter zou zijn dan regulier. Maar we vertellen wel over de verschillende concepten en laten mensen er zelf een mening over vormen. ”
Lespakket slaat aan
Het lespakket ‘Kip in de klas’ dat Kip.Kiplekker ontwikkelde voor basisscholen slaat aan. Het pakket is gratis aan te vragen via kipkiplekker.nl. Sinds de start in februari 2023 deden al 125 basisscholen dit. Maar liefst 3.000 tot 3.500 kinderen gingen ermee aan de slag. Het valt Wirth op zo’n vijftig procent van de aanvragen afkomstig is uit de Randstad.
Het lespakket bestaat uit een werkboekje met opdrachten, infographics en een docentenhandleiding. Bij het pakket hoort ook een digibord-presentatie met video’s en quizvragen. “We hebben het pakket ontwikkeld met een onderwijskundige die zelf vleeskuikenhouder is. Zo hebben we onderwijskundige expertise en kennis van de sector bij elkaar gebracht.”
Het feit dat het lespakket al veel is aangevraagd toont aan dat er vraag naar is en dat het in de smaak valt. Echt onderzoek naar gebruikerservaringen heeft de stichting nog niet gedaan, maar de stichting krijgt positieve reacties van docenten die het pakket in de klas hebben gebruikt. Wirth hoopt namens Kip.Kiplekker dat het lespakket en de andere activiteiten van de stichting bijdragen aan een goed imago voor de sector. “Al is het maar één zinnetje dat wordt onthouden, dan is het al winst.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Kip.Kiplekker