Als boeren, verwerkers, logistieke partijen en retailers hun verdienmodel aanpassen kunnen zij beter samenwerken. Aan de hand van ‘True Price modellen’ wordt gezocht naar nieuwe verdienmodellen en de systeeminterventies die nodig zijn om een echte verandering mogelijk te maken.
In deze tweede aflevering van Biodiversity x Finance gaat Frederique de Jong in gesprek met haar tafelgasten over de verduurzaming van de voedselketen en de concrete zaken die in deze keten gedaan kunnen worden.
Biodiversiteit herstellen is een must
De urgentie om biodiversiteit te herstellen is hoog. Extreme weersomstandigheden, gezonde producten en veerkrachtige bodem zijn nodig om op lange termijn kwalitatief voedsel te blijven verbouwen. Boeren kunnen beheerders worden van regeneratieve natuurgebieden en daarmee de biodiversiteit verhogen. Deze transitie is alleen mogelijk als boeren, verwerkers, logistieke partijen en retailers hun verdienmodel aanpassen en beter samenwerken. Wat kunnen de spelers in de keten concreet doen om te beginnen? Hoe kunnen zij beter samenwerken? En wat kunnen zij die al begonnen zijn doen om op te schalen? Wat kunnen overheden en de financiële sector doen om in deze transitie te ondersteunen?
Biodiversiteitsverlies en het herstel van biodiversiteit
De reeks Biodiversity x Finance begon vorig jaar met de focus op biodiversiteitsverlies en de bijdrage van de financiële sector om de biodiversiteit te herstellen. In dit seizoen ligt de focus op Nederland en wat er hier al wordt gebouwd met natuurlijke materialen. Er wordt gekeken naar mogelijke businessmodellen, hoe de boeren een gegarandeerde prijs krijgen en afname van hun producten, en natuurlijk hoe de financiële wereld hier een rol in kan spelen.
Ook wordt gekeken naar de rol van de overheid en hoe de financiële sector samen een gunstiger speelveld kunnen creëren voor duurzame ondernemers. Aan de hand van ‘True Price modellen’ wordt gezocht naar nieuwe verdienmodellen en de systeeminterventies die nodig zijn om een echte verandering mogelijk te maken.
Een duurzame voedselketen
Bron: ABN AMRO