De ruimte tussen zonnepanelen en dak is voor vogels een prachtige plek om nesten te bouwen. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Het risico op storing en brand neemt toe. Daarnaast zijn wilde vogels een potentiële bezorger van het vogelgriepvirus. BirdBlocker biedt pluimveehouders daarom een weringssyteem dat nestelen onder zonnepanelen voorkomt.
Volgens Hans de Grooth van BirdBlocker zijn het in Nederland en Vlaanderen vooral kauwen die voor problemen zorgen onder zonnepanelen. Elders in Europa zijn met name duiven een probleem. “De vogels bouwen hun nesten van droog en brandbaar materiaal. Dit kan in combinatie met de aanwezige elektriciteitskabels voor brandgevaarlijke situaties zorgen. Brutalere vogels gaan eraan trekken met de snavel. De vogels besmeuren de kabels daarbij ook met hun zure ontlasting. Vroeg of laat kan dit problemen gaan geven, legt De Grooth uit op de Pork & Poultry Expo in Den Bosch. Daar presenteerde BirdBlocker haar oplossing tegen nestelen onder zonnepanelen.
Potentiële verspreiders van vogelgriep uit de buurt houden
Extra risico op brand geldt voor iedere ondernemer of particulier met zonnepanelen op het dak. Maar bij pluimveehouders speelt er nog eens een extra gevaar Wilde vogels kunnen het vogelgriepvirus bij zich dragen. “Daarom wil je vogels het liefst niet in de buurt van de stal hebben en al helemaal niet vlak bij de luchtinlaat”, weet De Grooth.
“Levensduur minimaal tien jaar”
BirdBlocker is een kunststof systeem dat aan de buitenranden van zonnepanelen kan worden bevestigd en hiermee de ruimte tussen paneel en dak afschermt. Vogels kunnen dan niet meer onder het paneel kruipen. Het is gemaakt van flexibel kunststof materiaal. Ook bij golfplaten ontstaat er zo een afgesloten geheel. Het wordt als het ware een hekwerkje om de zonnepanelen. Het is in een hoge en een lage maat beschikbaar, afhankelijk van de hoogte tussen de panelen en het dak. “Het materiaal is getest door TUV en gaat minstens tien jaar mee. We zien dat de BirdBlocker ook in de praktijk zijn mannetje staat. Als het net is aangebracht, zie je soms kauwen hun best doen om het kapot te trekken. Maar dat lukt ze niet”, vertelt De Grooth.
Tekst en beeld: Gerben Hofman