Het is een vrij bijzondere combinatie in Nederland, een Bridolay systeem op de beun, maar bij leghennenhouder Adriaan van Binsbergen op Tholen werkt het prima. “Wij hebben drie stallen en alle drie zo veel mogelijk geoptimaliseerd inmiddels, maar de stal met de Roxell inrichting met Bridolay systeem en een combi van droogvoer met Soliq scoort het beste.” Laatste ronde met Dekalb hennen leverde 480 eieren per opgehokte hen op 97 weken.
Adriaan van Binsbergen is een relatief jonge leghennenhouder die sinds 2014 in maatschap zit met zijn ouders Johan en Marleen. “Ik wilde altijd al, van kinds af aan, boer of fruitteler worden.” Van Binsbergen junior deed de fruitteeltopleiding in het Zeeuwse Goes. De reden daarvan is dat familie Van Binsbergen, naast de 25.000 Dekalb leghennen, ook nog acht hectare voornamelijk Elstar appels heeft en twee hectare Conference peren. Van Binsbergen: “Door deze combinatie van twee takken redden wij het om als gezin financieel rond te komen. Het blijft natuurlijk wel altijd afwachten wat de prijzen gaan doen, zowel van de eieren als van het fruit.” De familie had voorheen Isa Brown, Bovans en Lohmann Brown hennen, maar momenteel zit het vierde koppel Dekalb hennen van broederij Het Anker uit Ochten in de stallen.
Bridolay op de beun
Tot het huidige koppel dat momenteel zit leverde familie Van Binsbergen hun eieren als tafeleieren aan Duitsland. Omdat Duitsland sinds 1 januari 2022 de OKT (Ohne Kükentöten) wetgeving heeft doorgevoerd gaan de eieren sinds die tijd naar de eiverwerkende industrie via Interovo Egg Group in Ochten. De familie verkoopt een deel van haar eieren, zo’n vijf procent, via een eierautomaat aan de weg waardoor uniformiteit en eischaalkwaliteit belangrijk blijven. Doordat ze aan Interovo Egg Group leveren is eigewicht nu ook heel belangrijk geworden. Bijzonder is dat de familie in alle stallen nog hennen op de beun heeft. In twee van de drie stallen, waarvan één een twee-etagestal, zit een Farmer Automatic systeem met sleepketting op de beun. In de derde stal zit een Bridolay systeem van Roxell waarmee gecombineerd droogvoer en Soliq, een vloeibaar voeder, gevoerd wordt.
Reden dat ze het luxe Bridolay systeem op de beun hebben is volgens Van Binsbergen omdat ze proeflocatie zijn geweest van de bedrijven Agrifirm, Roxell en Bonda tussen 2012 – 2017. “Dat wij in 2012 besloten om hier aan mee te doen is omdat wij de uniformiteit van onze koppels wilden verbeteren,” aldus de leghennenhouder. “Wij dachten in eerste instantie dat de uniformiteit minder was door selectief vreten van de hennen.” De familie had met de installatie van het Bridolay systeem niet gelijk betere resultaten. Maar dit werd verholpen door het oplossen van wat technische storingen en de uitvoering in roestvrijstaal (noodzakelijk als je Soliq voert) van het systeem.
Kinderziektes systeem
Dat ze technische storingen hadden bleek achteraf te komen omdat het systeem de combinatie van droogvoer met Soliq niet goed aan kon. Van Binsbergen: “Daardoor vloog of de spiraal er uit, sloeg de thermische beveiliging eruit of ging de motor voor de voerlijn zelfs kapot.” Na een derde motor per Roxell circuit te hebben geplaatst was het probleem opgelost. Verder moest door corrosie het hele systeem geüpgraded worden naar roestvrijstaal. Sinds mei 2019 draait het Bridolay systeem met gecombineerd droogvoer en Soliq naar tevredenheid volgens Van Binsbergen.
De andere twee stallen behielden hun Farmer Automatic systeem met sleepketting. Van Binsbergen: “Wel introduceerden we andere voertijden met blokvoedering en ook zorgden dat de voerlijn goed leeg is voor de volgende voedering komt. Zodoende kunnen alle hennen vers voer pakken, ongeveer op het moment dat het ei gelegd is, waarmee je de uniformiteit verbetert. Want dan krijgen de hennen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen. In de kleinere delen van het voer zitten namelijk belangrijke nutriënten voor de dieren.”
‘Een plus met Soliq’
Ondanks dat de twee andere stallen ook geüpgraded zijn, levert de stal met het Bridolay systeem met gecombineerd droogvoer en Soliq volgens de Zeeuwse leghennenhouder toch nog iets betere technische resultaten. “En ieder plusje is natuurlijk meegenomen in deze tijden met hoge voerprijzen,” aldus Van Binsbergen. “Niet alleen de hennen zijn uniformer in deze stal, ook de eieren zelf. Verder wordt er met Soliq minder vermorst. Wellicht is de uitval hierdoor ook lager dan voorheen. Verder werkt zurig voer anti-bacterieel en is goed voor de darmflora. In de zomer vreten ze beter door, omdat Soliq een vochtig voeder is. Het is natuurlijk wel zo dat wij sinds 1 januari aan de eiverwerkende industrie leveren, maar wij verkopen ook nog zo’n vijf procent via huisverkoop, dus moeten onze eieren er goed uit zien met een goede schaalkwaliteit ook. Verder leveren wij inmiddels ook al aan de Attent supermarkt hier in het Zeeuwse Poortvliet en aan een aantal boerderijwinkels in de regio.” Verder heeft de familie sinds mei dit jaar ook een pakstationerkenning aangevraagd en gaat dus mogelijk op termijn meer supermarkten beleveren.
Of de focus nu uiteindelijk op het aantal kilogrammen eieren komt te liggen of op schaal- en eierkwaliteit, de technische resultaten die de familie met de Dekalb leghennen behaalt, is ronduit top te noemen. Van Binsbergen: “De laatste drie rondes hadden we Dekalb hennen op de rvs spiraal. Wij hebben deze drie rondes technisch strak gedraaid met alle drie de stallen. Met Soliq, onder meer door minder vermorsing, vreten ze gemiddeld vijf gram per dag minder. Waarbij het voerpakket voor de Soliq stal ook nog een € 0,70 per honderd kilogram goedkoper is.” De laatste ronde met Dekalb hennen leverde maar liefst 480 eieren per opgehokte hen op, op 97 weken leeftijd. Op die leeftijd was het legpercentage nog maar liefst 83 procent. Van Binsbergen: “Ze hebben 59 weken boven de 90 procent legpercentage gezeten, echt heel goed dus. En de uitval was ook nog eens extreem laag met slechts 6,2 procent. De voerconversie was gemiddeld 2.14.”
Ook Bridolay in andere stallen?
Of Van Binsbergen ook in de andere stallen het Bridolay systeem met gecombineerd droogvoer en Soliq gaat introduceren is nog niet zeker. Van Binsbergen: “Dat doen wij sowieso alleen als wij de beun in de stal zouden vervangen door een volièresysteem. Dan is het installeren van een dergelijk, nogal vrij duur systeem, wellicht rendabel. Het huidige Farmer Automatic systeem op de beun is inmiddels al wel zo’n achttien jaar oud, dus we denken al wel over een nieuw systeem na.” Echter, er is nu net weer een nieuw koppel hennen opgezet, dus focust de leghennenhouder zich naar eigen zeggen eerst even liever op deze ronde. De familie volgt uiteraard de ontwikkelingen rondom het stikstofgebeuren. Van Binsbergen: “Wij hopen dat wij wel kunnen blijven produceren als pluimveehouders op termijn. Als de overheid een stikstofreductie wil, dan moeten ze er ook voor zorgen dat er goede en innovatieve technieken komen om die stikstof te kunnen reduceren.”
Tekst en beeld: Dick van Doorn
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.