In 2025 veranderen een aantal onderdelen van het Gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). De veranderingen die (tot 2 oktober 2024) zijn gepubliceerd door RVO heeft Agrifirm op een rij gezet.
Er zijn een aantal conditionaliteiten van het GLB die gaan veranderen in 2025, nog onder voorbehoud van publicatie in de Staatscourant.
GLMC 2 – extra maatregelen bescherming veengronden
Er is een Europese verplichting om de bestaande voorwaarden vanaf 2025 uit te breiden. Daarom komen er vanaf 2025 extra maatregelen om veengronden te beschermen. Het al geldende peilbesluit voor kustvlakteveen is uitgebreid naar alle veengronden. Omdat dit vanuit andere wetgeving niet verplicht is, is dit praktisch gezien geen verzwaring.
Een maatregel die wél veel invloed kan hebben, is de eis dat blijvend grasland op veengronden vanaf 2025 blijvend grasland moet blijven. Veengronden die nu al bouwland zijn, mogen bouwland blijven. Het is echter mogelijk dat de Europese Commissie dit voorstel niet voldoende vindt.
GLMC 4 en 10 – Ruimte voor chemische bestrijding bufferstroken
Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen op bufferstroken was volledig verboden. Vanuit andere wetgeving ben je verplicht om een aantal gewassen te bestrijden. Dit zijn de gewassen wilde haver, knolcyperus en invasieve exoten. In uiterste gevallen kunnen deze gewassen alleen chemisch bestreden zijn. Op dit moment kan dit nog niet binnen de huidige GLB-regels op bufferstroken. Daarom komt er vanaf 2025 ruimte voor chemische bestrijding op bufferstroken onder de voorwaarde dat er geen ander geschikt alternatief is.
GLMC 8 – 4% bouwland
Vanaf 1 januari 2025 hoef je niet meer vier procent van je bouwland niet-productief te laten. Overigens was hiervoor in 2023 en 2024 ook al een versoepeling, aldus Agrifirm.
Sociale conditionaliteiten
Vanaf 2025 gaan de sociale conditionaliteiten gelden binnen het GLB. Dit betekent dat de bestaande wet- en regelgeving voor arbeidsovereenkomsten meetelt als voorwaarde. Ook moet de werkomgeving op het bedrijf veilig zijn. Wanneer je hier niet aan voldoet, kan het gevolgen hebben voor je subsidie-uitbetaling.
Veranderingen Eco-regeling
Vanaf 2025 komen er twee nieuwe eco-activiteiten bij: Voedselbos en Tagetes als aaltjesbestrijding. Daarnaast vervalt er ook een eco-activiteit: Vroeg ras rooigewas (uiterlijk 31 oktober) vervalt vanaf 2025. Verder zijn er een aantal wijzigingen in punten of waarde per eco-activiteit en zijn er enkele wijzigingen in toegestane gewassen bij een eco-activiteit.
Hoewel de benodigde punten- en drempelwaardes gelijk blijven, is het pakket aan eco-activiteiten dat op een bedrijf toegepast is in 2024, niet automatisch te kopiëren naar 2025. Het advies is om al op tijd je eco-activiteiten voor 2025 door te rekenen, om zo te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.
Aanpassingen puntensysteem
Vanaf 2025 zijn er wel een aantal aanpassingen in de punten en waarden voor de eco-activiteiten ten opzichte van 2024. Dit is ook te lezen in deze punten en waarde eco-activiteiten tabel van RVO.
De grootste veranderingen zit hem in de waarde van de eco-activitiet stikstofbindend gewas waarvan de waarde flink daalt. Daarnaast dalen de punten voor biodiversiteit bij de eco-activiteiten bufferstrook met kruiden langs bouwland en grasland van 60 punten per ha naar 20 punten per ha.
Verandering aanvraag
Vanaf 2025 is de aanvraag voor GLB-susidie alleen tijdens het invullen van de gecombineerde opgave in de periode van 1 maart tot en met 15 mei 2025. Na 15 mei kunnen er geen percelen of eco-activiteiten meer zijn toegevoegd. Wijzigingen kunnen zijn gedaan tot 15 oktober 2025, de laatst ingestuurde Gecombineerde Opgave telt als aanvraag.
Bron: Agrifirm