Draai je met je onderneming een goed jaar? Of verwacht je dat de resultaten de komende jaren goed gaan worden? Dan is dit het moment om de structuur van je onderneming te heroverwegen.
Door te kiezen voor een partner-bv kun je je belastingdruk verlagen, aldus ABAB.
Wat is een partner-bv?
Wanneer je als natuurlijk persoon een samenwerkingsverband aangaat met een bv noemen we dat een partner-bv. Een partner-bv bestaat uit een vennootschap onder firma, met minimaal twee vennoten: één of meer natuurlijke personen en een bv waarvan deze natuurlijke personen aandeelhouder zijn. Het voordeel van deze structuur is dat je gebruik kunt maken van twee belastingregimes en zo je totale belastingdruk kunt verlagen, aldus ABAB.
Hoe werkt het in de praktijk?
De natuurlijke personen gaan een samenwerking aan met een eigen bv. De winst van deze samenwerking is verdeeld tussen de vennoten. De partner-bv betaalt de vennootschapsbelasting over haar aandeel in het resultaat van de samenwerking. De natuurlijke personen uit de partner-bv hebben recht op de aftrekfaciliteiten voor ondernemers in de inkomstenbelasting. Ze betalen deze belasting na toepassing van de aftrekposten.
Wat is het voordeel?
Een goede verdeling van het resultaat zorgt op korte termijn voor een lagere belastingdruk. Naast de korte termijn belastingdruk wordt bij de bv ook belasting geheven over de dividenduitkeringen. Deze belastingheffing kun je uitstellen. Het liquiditeitsvoordeel kun je gebruiken om je bedrijf sterker te maken. Denk aan het doen van investeringen of aflossingen. ABAB geeft een indicatie: de acute belastingdruk kan bij een resultaat van 125.000 euro in een partner-bv structuur 25 procent lager uitpakken dan bij eenzelfde resultaat in de eenmanszaak.
Bron: ABAB