Een dag rijden en de provincie nog niet uit zijn. Dat kan als je in Canada woont en werkt. In Zuid West Ontario, in de buurt van Vancouver woont Paul de Rond met zijn gezin. Afkomstig uit Nederland is hij daar nu actief in de Canadese pluimvee- en varkenssector. Met plezier. In de Pluimveepodcast vertelt hij enthousiast over zijn werkzaamheden voor Grand Valley Fortifiers en zijn eigen onderneming waarbij het met behulp van een MS AviCleaner vleeskuikenhouders helpt met het reinigen van stallen. Want dat kan volgens Paul vooral beter.
In 2012 verruilde Paul met zijn gezin het Limburgse land voor wat hij noemt ‘de Flevopolder XXL’. “Ik was altijd al gepassioneerd door de grote velden en grote machines. Wij zijn blij dat we hier zijn en willen niet meer terug”’, vertelt hij in de podcast.
Veel eigen voer verbouwen
Paul is werkzaam als Livestock Business Consultant bij Grand Valley Fortifiers, een producent van premixen. Hij is gespecialiseerd in de nutritie van pluimvee en varkens en voortdurend op zoek naar nieuwe business en ondersteuning van klanten. Dagelijks staat hij in nauw contact met de nutritionisten van Grand Valley Fortifiers. “In Canada verbouwen veehouders het grootste deel van het voer zelf. Hier in Ontario is dat vooral mais. In het westen wordt ook veel tarwe verbouwd. Met wat op het bedrijf beschikbaar is en eventueel nog wat bijproducten maken wij een recept. Voor varkenshouders werkt dit al jaren zo. Pluimveehouders beginnen er nu enthousiast over te worden. Zij zijn altijd goed bediend door de voerfabrieken, maar er begint meer interesse te komen om eigen voer te maken. De veehouderij is hier veelal grondgebonden. Mais is hier het goedkoopste product dat in het voer kan gaan. We maken recepten met zestig tot 65 procent mais. Waarom zou je mais voor groothandelsprijzen naar de fabriek sturen en terugkopen tegen verkoopprijs?”, vertelt Paul in de Pluimveepodcast.
De pluimveehouderij in Canada
Canada heeft ruim 1.200 legkippenbedrijven. 432 daarvan zitten er in Ontario. Gemiddeld hebben deze bedrijven 22.000 hennen. Canada heeft 1.831 vleeskuikenbedrijven, waarvan 1.300 in Ontario. In Canada wordt voor de vleeskuikenhouderij gewerkt met een quotasysteem. Voor één unit of quota mag je 13 kilogram vlees leveren. In Ontario heeft een bedrijf gemiddeld 36.000 units of quota. Hoeveel je daarvoor kunt leveren, hangt er vanaf hoe lang de productiecyclus is. Dat kan tien, negen, acht of zeven weken zijn.
Niet iedere ronde reinigen en ontsmetten
Hoewel Canadese pluimveehouders in het algemeen prima draaien, houdt Paul wel vaak zijn hart vast. Canadese pluimveehouders reinigen namelijk niet tussen elke ronde hun stal. “In de jaren zestig, zeventig en tachtig zijn hier veel twee of drie verdiepingen stallen gebouwd van hout. Dat is lastig schoonmaken. Pluimveehouders zorgen daarom dat het strooisel zo droog mogelijk blijft, zodat de mest er makkelijk uit kan. De rest blazen ze er dan uit. Dat noemen ze droog schoonmaken, maar ik noem het Russische roulette.”
Om het vleeskuikenhouders gemakkelijker te maken de stal te reinigen, startte Paul samen met een compagnon Next Gen Cleaning Solutions op. Dit bedrijf verhuurt een MS AviCleaner, een rijdende afwasmachine voor voer- en drinklijnen. Met succes. “Mensen zijn enthousiast. Het scheelt hen veel werk. En ik krijg er een beter gevoel bij als pluimveehouders met een schone stal beginnen. Want we kunnen nog zo’n goed voer samenstellen, als je niet met een schone stal begint, heb je een valse start.”
Toekomst voor ons?
Dagelijks merkt Paul veel Nederlandse invloeden in de Canadese pluimveehouderij. “Er zitten hier veel derde en tweede generatie Nederlanders en sporadisch start hier nog een nieuwe Nederlandse boer. Tegenwoordig is het echter moeilijk om hier als pluimveehouder te starten. Dit vanwege de prijzen. Grond is de afgelopen tien jaar verdubbeld in prijs. In de tien jaar daarvoor was het ook al verdubbeld. Je bent daarbij al snel drie miljoen kwijt aan quota als je een vleeskuikenbedrijf wilt starten. Maar als je uitgekocht wordt in Nederland en je wilt verder als pluimveehouder, dan zijn er altijd wel mogelijkheden hier.”
Beluister de PluimveePodcast
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Shutterstock