Het Europese project OMELETTE dat op 17 april 2024 een vliegende start neemt, heeft een ambitieus doel. Samen met 10 projectpartners uit 5 Europese landen zal het Proefbedrijf Pluimveehouderij van provincie Antwerpen een toekomstgerichte, duurzame en veerkrachtige eiproductie in Noordwest-Europa stimuleren.
42 stakeholders uit de pluimveesector, de overheid, belangenorganisaties en ngo’s uit België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk engageren zich om het project te ondersteunen.
OMELETTE wil eiproductie verduurzamen
Projectmanager Nathalie Sleeckx van het Proefbedrijf Pluimveehouderij en Dick van de Ven, product designer bij Vencomatic Group lichten de kern van het project, de doelstelling en de eerste activiteiten toe. Gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen benadrukt het maatschappelijk belang van een duurzame eiproductie. Via de ondersteuning van langleefbaarheid van hennen wil OMELETTE de eiproductie verduurzamen. De eiproductie in cijfers maakt de relevantie van dit project meteen duidelijk. In Noordwest-Europa worden er jaarlijks 3,2 miljoen ton eieren geproduceerd door 152 miljoen leghennen. Gemiddeld eten we elk jaar 225 eieren per persoon.
Met het combineren van innovaties en digitalisering rond huisvesting, opvolging van de dieren en een gestroomlijnde eierverzameling bouwt OMELETTE verder aan een duurzame eiproductie met oog voor langleefbaarheid, dierenwelzijn en rendabiliteit.
Bron: Provincie Antwerpen