Sinds vorig jaar zijn er relatief veel gevallen van peesschedeontsteking als gevolg van reovirus. Onderzoek heeft uitgewezen dat een nieuwe virusstam een snelle opmars maakt. Verspreiding binnen de broederij is niet aangetoond, maar kan ook niet worden uitgesloten.
Meestal wordt reovirus horizontaal, dus van koppel op koppel of binnen bedrijven overgedragen. In enkele gevallen werd in 2023 verticale overdracht, dus van ouderdier op nakomeling, gezien.
Reovirus verspreiding
Bij drie broederijen werden opvallende clusters in de tijd gezien bij vleeskuikens van een trager groeiend ras. Verspreiding binnen de broederij is geen bekende overdrachtsroute voor reovirus, maar vanwege de opvallende clustering op broederijniveau is wel verder gekeken naar mogelijke spreiding binnen broederijen. Er werd geen duidelijke aanwijzing gevonden voor verspreiding binnen de broederij, hoewel dit in enkele gevallen ook niet geheel valt uit te sluiten.
Biosecurity belangrijk
Het advies van GD met betrekking tot de aanpak blijft om besmetting van vleeskuikens en moederdieren te voorkomen door middel van goede biosecurity en reiniging en desinfectie. Daarnaast adviseert de diergezondheidsorganisatie om ook binnen broederijen goede praktijken met betrekking tot hygiëne te handhaven.
Tekst en beeld: Gerben Hofman