De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft recentelijk geoordeeld dat de terugleverkosten die Budget Energie, Vattenfall, Eneco, en ENGIE in rekening brengen aan consumenten met zonnepanelen niet onredelijk zijn en in overeenstemming met de wet.
Deze uitspraak bevestigt dat energieleveranciers onderscheid mogen maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen.
Afschaffen salderingsregeling
Recent stemde de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling voor zonne-energie af te schaffen. Vanuit LTO Noord hebben ze opgeroepen de regeling in stand te houden, omdat het alternatief onvoldoende onderbouwd was. In het hoofdlijnenakkoord van coalitiepartijen PVV, VVD, BBB en NSC staat dat de salderingsregeling alsnog per 1 januari 2027 wordt afgebouwd.
Terugleverkosten niet in strijd met wet
De terugleverkosten zijn gebaseerd op extra kosten die de energieleveranciers maken voor klanten met zonnepanelen. Deze kosten omvatten onder andere hogere inkoopkosten, onbalanskosten en de impact van de salderingsregeling. De ACM stelt dat de manier waarop deze kosten aan zonnepaneelbezitters worden doorberekend, niet in strijd is met de wet.
Verschillende Tarieven
De meeste energieleveranciers hanteren staffelprijzen voor teruglevering. Er gelden verschillende tarieven, afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie. Bedrijven moeten daarom goed opletten bij het afsluiten van een energiecontract om verrassingen achteraf te voorkomen.
Eneco hanteert als enige vaste terugleverkosten van 11,5 cent, tegenover een terugleververgoeding van 14,5 cent: per saldo een netto vergoeding van 3 cent per kWh. Dit maakt het lastiger om een rendabele businesscase te realiseren zonder optimalisatie van het verbruik achter de meter.
Kritiek LTO Noord: berekening te complex
LTO Noord heeft kritiek geuit op de complexe manier waarop de terugleverkosten zijn berekend en doorberekend. Dit maakt het lastiger om energiecontracten goed met elkaar te vergelijken. De ondernemer heeft stabiel overheidsbeleid nodig dat niet elk jaar wijzigt, een investering voor zonnepanelen is immers voor de lange termijn.
LTO Noord raadt ondernemers met zonnepanelen aan om extra alert te zijn op de voorwaarden van hun energiecontracten en na te gaan of saldering per maand of per jaar wordt toegepast, om verrassingen op de jaarrekening te voorkomen.
Transparantie energiemarkt
De beslissing van de ACM geeft energieleveranciers de vrijheid om onderscheid te maken in hun tariefstructuren voor huishoudens met zonnepanelen. Volgens de ACM is dit niet onredelijk, maar het roept het vragen op over de transparantie en rechtvaardigheid van de energiemarkt. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, het aanstaande kabinet kan een nieuwe richting geven aan dit dossier.
Voor agrarisch ondernemers geldt: laat je goed informeren en monitor je verbruik en teruglevering. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
Bron: LTO Noord