In maart 2023 lag de consumentenprijsindex van pluimveevlees met 145 punten (2015=100) 2% hoger dan in januari. De prijzen af slachterij op de binnenlandse markt zijn in die twee maanden nog geen half procent gestegen. De producentenprijsindex stond in maart op ruim 147 punten, een half punt hoger dan in januari. De index van prijzen af boerderij, die geldt voor reguliere, snelgroeiende vleeskuikens, is met ongeveer een halve punt gedaald naar 138 punten.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijsindex (CPI) van pluimveevlees is in maart 2023 op 145 punten uitgekomen (2015=100), een stijging van 2% ten opzichte van januari. De prijzen in de aanvoerketen bleven vrij stabiel. De prijsindex van de producten af slachterij binnenland (PPI) bleef ongeveer 147 punten. Ook de producentenprijs buitenland (niet in de figuur) bleef op een gelijk niveau (circa 139 punten).
De index van de af-boerderijprijzen is de maanden januari-maart ongeveer 138 punten gebleven. In januari 2022 lag het prijsniveau nog op 109 punten. De af-boerderijprijzen hebben betrekking op de snelgroeiende vleeskuikens die worden gehouden voor de foodservicemarkt en voor de export (vooral naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk).
Het vlees van de langzaam groeiende kuikens wordt verkocht in de Nederlandse supermarkten. Hierbij gaat het om supermarktconcepten en Beter Leven 1 ster vleeskuikens, die 35-40% van het totaal uitmaken. Een index van de boerderijprijzen van deze langzaam groeiende vleeskuikens is niet beschikbaar.
De voerprijs blijft hoog, maar deze is in de maanden januari tot maart wel verder gedaald. Voerkosten maken 60 tot 70% uit van de totale kosten en zijn dus zeer bepalend voor de bedrijfsresultaten. Ook gas en elektriciteit blijven relatief duur. De huidige opbrengstprijzen (28% boven het niveau van vorig jaar) zullen voor de meeste bedrijven ruim kostendekkend zijn.
Bron: Agrimatie