Op de website van Voergroep Zuid kunnen veehouders de regionale 10-daagse verwachting voor hittestress raadplegen. Veehouders kunnen hierdoor tijdig maatregelen nemen om schadelijke gevolgen van hittestress bij hun dieren te voorkomen.
Het hulpmiddel geeft de verwachte temperatuur en luchtvochtigheid aan binnen het werkgebied van Voergroep Zuid in Noord-Brabant en Limburg. Omdat beide variabelen per regio kunnen verschillen, worden de metingen verspreid gedaan, te weten in Ell (Midden-Limburg), Eindhoven (Zuidoost-Brabant), Volkel (Noordoost-Brabant) en Gilze-Rijen (Midden/West-Brabant).
THI: Temperature Humidity Index
Een maat om hittestress te bepalen is de THI (Temperature Humidity Index). Deze index combineert temperatuur en luchtvochtigheid. Het is vooral de luchtvochtigheid die bepaalt of dieren hittestress ervaren. Bij een THI van 68 ervaren dieren een lichte vorm van hittestress. Dit wordt al bereikt bij een luchtvochtigheid van 50 procent en een temperatuur van 22 graden Celsius.
Op de website van Voergroep Zuid (www.voergroepzuid.nl/hittestress) kunnen veehouders aflezen of hun dieren geen, licht, matig, zware of zeer hoge stress ondervinden van de warmte in combinatie met de luchtvochtigheid. Ook kunnen veehouders aangeven of ze een attentiemail willen ontvangen. Ze kunnen daarbij kiezen op welke dag of dagen ze de verwachting willen ontvangen en voor welke regio.
Voorkomen productieverlies
Hittestress bij vee komt steeds vaker voor omdat het klimaat verandert. Waar vee in 2010 nog 92 uur aan hittestress werd blootgesteld was dat in 2015 al 111 uur (+13%). Hittestress veroorzaakt productie verlies, extra uitval en een verminderde vruchtbaarheid. Maanden later worden de technische resultaten van het bedrijf – en dus ook de economische resultaten – hierdoor nog beïnvloed. Door het tijdig nemen van voer-, klimaat-, en managementmaatregelen kunnen veehouders de schadelijke gevolgen van hittestress voorkomen.
Per diersoort hittestress aanpak
Voergroep Zuid heeft voor elke diersoort een speciale hittestress aanpak ontwikkeld. De aanpak bevat o.a. een handige temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter zodat veehouders deze waarden zelf in de stal kunnen bepalen. Het klimaat in de stal kan namelijk afwijken van de regionale verwachting. Veehouders die hierin interesse hebben, kunnen contact opnemen met Voergroep Zuid.