Inmiddels anderhalf jaar geleden, in de zomer van 2017, was het fipronilschandaal een hot item. Vanwege de fipronil blokkeerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toen in totaal 363 pluimveebedrijven. De reden hiervoor was de aanwezigheid van de verboden stof fipronil in de eieren. Inmiddels zitten nog altijd tientallen Nederlandse pluimveebedrijven (voor een deel) op slot.
Van de in totaal 363 geblokkeerde pluimveebedrijven zitten er op dit moment nog steeds 8 bedrijven volledig op slot, zo meldt RTLNieuws. Daarnaast hebben nog eens 29 bedrijven te maken met een gedeeltelijke blokkade. Dit heeft minister Schouten van Landbouw aan de Tweede Kamer laten weten.
Huidige situatie geblokkeerde bedrijven
De NVWA heeft laten weten dat van de 8 geblokkeerde pluimveebedrijven inmiddels een tweetal bedrijven met hun bedrijfsactiviteiten zijn gestopt. De NVWA heeft niet laten weten om welke bedrijven dit gaat. Bij de oplegging van een volledige blokkade is dit geldend voor alle eieren, mest, dieren en strooisel van het gehele bedrijf.
Grote schade
Voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij van LTO Nederland, Erik Hubers, heeft aangegeven dat hij de zes overige actieve maar geblokkeerde bedrijven niet inzichtelijk heeft, maar hij vermoedt dat deze bedrijven mogelijk nog een een ander boerenbedrijf erbij runnen. Hierbij kan gedacht worden aan een gecombineerd pluimveebedrijf met bijvoorbeeld melkkoeien of varkens.
De gehele fipronilcrisis heeft tot op dit moment een totale geschatte schadepost van ongeveer 77 miljoen euro, aldus RTLNieuws. Hierbij zijn ongeveer 3,5 miljoen kippen geruimd en ruim honder miljoen eieren vernietigd.
Financiële verliezen
Echter is het niet bekend hoeveel pluimveehouders er door de fipronilcrisis zijn gestopt met hun bedrijf of hoeveel er daadwerkelijk failliet gegaan zijn. Jeroen van den Hurk, sectormanager pluimveehouderij Rabobank, schets dat er wel honderden pluimveehouders zijn die te maken hebben gehad met financiële verliezen. "Pluimveehouders die bijvoorbeeld geld hadden gereserveerd voor groei en bedrijfsontwikkeling, is als gevolg van de fipronil in deze crisis gaan zitten", zo geeft RTLNieuws aan.
Van de in Nederland geproduceerde eieren wordt >60% naar onder meer Duitsland geëporteerd. Van den Hulk merkt uit de praktijk dat de eiervraag weer herstellende is, maar dat het Nederlandse ei wel te maken heeft met imago-schade.
Bron: RTLNieuws