Minister Schouten van Landbouw heeft gisteren, 17 oktober, samen met de provincies een crisisoverleg gehad over het stikstof. Echter heeft dit gesprek geen resultaten opgeleverd. Het Rijk laat samen met de provincies weten dat er uiterlijk 1 december duidelijkheid moet zijn over de regels omtrent stikstof.
Donderdagmiddag kwamen de bestuurders van de provincies samen met de minister samen om de stikstofchaos te bespreken die in de afgelopen dagen is ontstaan. Het AD meldt dat na grootschalige protesten door boeren de nieuwe stikstofregels door de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel ingetrokken zijn. Andere provincies, waaronder Gelderland, zwakten de regels enkel af. Het AD meldt dat minister Schouten aangaf 'dat het complex is. Uiteindelijk heeft niemand er iets aan als ons beleid binnen een maand door de rechter wordt afgeschoten. Daarom is er tijd nodig om het zorgvuldig te doen.'
Het AD meldt dat zowel de provincies als het Rijk in de plannen van het kabinet op één lijn zouden moeten komen te zitten. Om samen op dezelfde golflengte te zitten is van belang om de verlenning van vergunningen in Nederland weer vlot te trekken. Het AD meldt dat er op dit moment vele bouwprojecten stil zijn komen te liggen sinds de Raad van State in de stikstofuitspraak besloot dat er geen vergunningen meer verleend kunnen worden.
'Goed en constructief gesprek'
Het Interprovinciaal Overleg van, voor en door provincies (IPO) heeft aangegeven dat de provincies samen met het Rijk een 'goed en constructief gesprek' gevoerd hadden. Het IPO meldt dat zowel het Rijk als de provincies de daling van de stikstofdepositie in de Nederlande natuur een uitgangspunt vinden die voor de rechter overeind kunnen blijven staan. Daarnaast vinden beiden het van het grootste belang dat voor alle sectoren de verlening van vergunningen weer op gang komt.
Echter is het nu de vraag hoe men dit wil gaan bereiken. Volgens het AD nemen de provincies het minister Schouten nu tot 1 december 2019 de tijd om meer duidelijkheid te kunnen geven. Een woordvoerder van het ministerie vermeldt dat de huidige stikstofmaatregelen in de meeste provincies blijven gelden, zo geeft het AD aan. De gevolgen hiervan zijn in de afgelopen week duidelijk geworden toen de provincie Groningen besloot de regels omtrent stikstof niet te in te trekken. Dit leidde tot woede van de honderden toegestroomde boeren demonstranten, aldus het AD.
Pijnpunten bij de boeren
Het grootste pijnpunt bij de boeren is het zogenaamde 'afromen' van de 'latente ruimte' in de vergunningen voor boerenbedrijven, zo meldt het AD. Hiermee doelen de boeren op het feit dat diegenen die op dit moment minder dieren in hun stal hebben staan dan ze op papier, dus volgens de vergunning, zouden mogen hebben, die extra ruimte nu alsnog kunnen kwijtraken. Dit kan gebeuren als de boeren ervoor kiezen om het bedrijf uit te gaan breiden of te verkopen.
Stikstofchaos compleet
Met deze conclusie is de zogeheten 'stikstofchaos' volgens het AD compleet. Er zijn alleen maar nieuwe vragen en onduidelijkheden gekomen sinds het kabinet aan het begin van deze maand met de nieuwe sikstofaanpak op tafel kwam. Actuele vragen die op dit moment onbeantwoord blijven maar alle aandacht eisen zijn onder meer 'Moet de veestapel wel of niet inkrimpen?' 'Er is sprake van een verlaging van de maximumsnelheid op wegen. Waar gaat dit gebeuren?' Of over de vergunningen voor de bouwsector: 'Wanneer kunnen er weer nieuwe vergunningen voor de bouw verstrekt gaan worden?' Het AD meldt dat al deze vragen op dit moment de aandacht eisen maar niemand met zekerheid hier een pasklaar antwoord op heeft.
Tijdens het debat over de stikstofcrisis heeft Tjeerd de Groot (D66) volgens het AD gezegd dat 'de Tweede Kamer te lang keuzes heeft uitgesteld en dat die nu gemaakt moeten gaan worden'. Volgens het AD herhaalde De Groot dat de veestapel in Nederland moet halveren, wil men de sikstofneerslag in de natuur kunnen verlagen.
Het AD meldt dat de coalitiepartners CDA en VVD De Groot dit keer hem niet in de rede zijn gevallen. Wel heeft Jaco Geurts (CDA) in het debat herhaaldelijk aangegeven dat er, zolang hijzelf Kamerlid is, 'géén sprake zal zijn van een gedwongen krimp van de veestapel', zo meldt het AD.
"Ook zonder die protesten is het wel duidelijk dat wij richting moeten gaan geven"
Op deze uitspraak van Geurts regende het tegenargumenten van andere oppositiepartijen, meldt het AD. Zo kwam Jesse Klaver (GroenLinks) met 'het is niet tegen te houden en u kunt dat zeker niet beloven'. Daarbij kreeg hij steun van fractievoorzitter Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) met 'dat Nederland zich of niet aan de wet zal gaan houden met steun van het CDA, of dat het kabinet klapt'.
Boeren blijven in onzekerheid
Het lot van vele landbouwbedrijven en boeren blijft de komende weken een grote onzekerheid, zo meldt het AD. Daarbij meldt de krant dat minister Schouten het niet uit sluit dat er in de tussentijd nieuwe boerenprotesten zullen gaan komen. Minister Schouten: "Ook zonder die protesten is het wel duidelijk dat wij richting moeten gaan geven". En De Groot: "De planten en dieren trekken niet naar Den Haag en blokkeren geen wegen. Zij sterven in stilte."