We hebben het allemaal wel weer voorbij zien komen. In de zomer is er altijd weinig nieuws dus komen veel nieuwsplatformen met oude of onjuiste berichtgeving. Ook de NOS heeft hieraan meegedaan volgens Foodlog. De vleesconsumptie zal in Nederlands gedaald zijn met 9% volgens de NOS. Echter komen er al snel vragen uit de agrarische sector, want zij zijn toch echt bekend met andere cijfers!
Vleesconsumptie twee jaar niet gedaald
Vorig jaar melden Wakker Dier en de WUR nog dat de vleesconsumptie al twee jaar niet daalde. Foodlog is hier achteraan gegaan en heeft NOS gevraagd om opheldering. Al snel bleek dat de cijfers van de NOS alleen gerelateerd waren aan het supermarktaandeel. Het bestellen of eten van vlees buiten de supermarkt om wordt dus niet meegenomen in de cijfers. Iets wat toch wel een scheef beeld geeft wetende dat steeds meer mensen buiten de deur eten of eten bestellen.
Vleesconsumptie gebaseerd op supermarktverkoop
Foodlog nam de broncijfers die zij onder ogen heeft gekregen door met Cor Pierik van het CBS en kwamen gezamenlijk tot de volgende conclusie: IRI is de enige die volledig kan uitleggen hoe de daling is berekend. Het CBS – dat zich eveneens baseert op IRI gegevens – heeft onvoldoende inzicht in de details van de data om het door de NOS wereldkundig gemaakte nieuws te kunnen bevestigen. Pierik vindt dat zulk opmerkelijk nieuws niet zomaar als een getal de wereld ingeslingerd mag worden. Dat verdient toelichting.
De vraagt blijft nu hoe de 9% daling van de vleesverkoop in het supermarktkanaal zich verhoudt tot de daadwerkelijke Nederlandse vleesconsumptie.
Bron: Foodlog, CBS, WUR, NOS