Hoe vertaal je kringlooplandbouw succesvol richting jouw melkveehouderij- en akkerbouwbedrijf, zodat je als boer geld verdient en op een duurzame manier verder kunt met je bedrijfsvoering in Nederland? Martin Scholten, algemeen directeur Dierwetenschappen van Wageningen University & Research zet tijdens 4 relatiebijeenkomsten van Countus zijn verhelderende kijk op kringlooplandbouw uiteen.
Een interessant ondernemersverhaal tijdens de bijeenkomsten komt van Frank Horstink, die 15 jaar geleden vanuit Olburgen naar Amerika emigreerde om daar een melkveebedrijf te ontwikkelen.
Voedselproductie wereldbevolking
‘Kringlooplandbouw leidt niet per se tot extensieve of kleinschalige landbouw, maar juist moderne melkvee- en akkerbouwbedrijven met geavanceerde technologie en datastromen kunnen samen een verdienstelijke kringloopeconomie vormen door elkaars ketens met elkaar te verbinden’, is Scholtens overtuiging. Scholtens pleidooi gaat over het benutten van alle biomassa die we in de landbouw produceren om er voedsel van te maken. De wereldvoedselorganisatie FAO heeft becijferd dat in 2050 70 procent meer plantaardig en dierlijk eiwit nodig is om de wereldbevolking te kunnen voeden. Omdat er niet meer grond beschikbaar is, is kringlooplandbouw dé oplossing, stelt hij.
Kringlooplandbouw
Voor de akkerbouwer betekent kringlooplandbouw dat hij zoveel mogelijk gebruik maakt van dierlijke mest en gewasresten om het bodemleven te stimuleren. Hierdoor ontstaat een gezonde bodem en weerbaar voedselproductiesysteem. Voor de veehouder betekent kringlooplandbouw dat hij nog meer gebruik maakt van voer van eigen land , aangevuld met voeders die zijn gemaakt van reststromen uit akkerbouw, tuinbouw en de voedingsindustrie.
Ondernemersverhaal
Frank Horstink vertrok 15 jaar geleden uit Nederland en heeft in the USA twee grootschalige melkveebedrijven opgestart. Hij vertelt zijn opzienbarende praktijkervaringen als ondernemer en over de kansen en valkuilen die op zijn pad kwamen. In de Amerikaanse staten Wisconsin en Californië ontwikkelde hij melkveehouderij-bedrijven. Door onvoorziene marktomstandigheden spatte zijn droom uiteen, waardoor hij sinds kort met zijn gezin weer in Nederland is. Horstink schetst in hoeverre zijn kijk op de regulerende Nederlandse agrarische sector en voedselproductie hierdoor in een ander daglicht is komen te staan. Zijn ervaringen met het produceren voor de Amerikaanse bulkmarkt en de daarbij behorende risico’s geven nieuwe inzichten.
Kortom: voedselproductie met kringlooplandbouw vanuit wetenschappelijke hoek en vanuit de ondernemerskant belicht komen samen tijdens de 4 Countusavonden.
Relatiebijeenkomsten Countus
De relatiebijeenkomsten van Countus worden op de volgende data en locaties gehouden. De aanvangstijden zijn steeds om 20:00u.
Aanmelden
Voor meer informatie en om aan te melden kijk op countus.nl/agro2019. De avonden zijn gratis.
Bron: Countus