Over exact 5 maanden verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU en verandert de manier van handel waarschijnlijk aanzienlijk. Naar verwachting is de overgang voor de 35.000 mkb’ers het grootst, zeker als er geen overgangsperiode komt.
Veel ondernemers hebben nog geen ervaring met zaken doen met een land dat geen onderdeel is van de Europese Unie, een zogenaamd Derde land, en zijn niet bekend met de douaneformaliteiten die hierbij komen kijken. De webpagina douane.nl/brexit en de Douane flowchart maken stap voor stap inzichtelijk welke douanevoorbereidingen ondernemers moeten treffen op Brexit.
Ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koningrijk onderschatten de douaneformaliteiten en goedereninspecties die na Brexit van kracht worden. Op dit moment heeft een kleine 20% van de mkb’ers zich gemeld bij de Douane. Dit zijn er nog veel te weinig en de tijd gaat dringen. De eerste stap van een goede voorbereiding is in het bezit te komen van een EORI-nummer.
Op dit moment vullen ondernemers twee of drie formulieren in om goederen te exporteren of te importeren. Na Brexit zijn dit er naar verwachting minstens zeven. Als ondernemers niet alle papieren op orde hebben en er geen overgangsperiode komt, staan zij vanaf 30 maart 2019 stil bij de nieuwe grens.
Voordeel behalen met voorbereiding
“Wie de benodigde douanevoorbereidingen treft kan bij een harde Brexit veel voordeel behalen,” zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane. “Als Douane willen wij ondernemers zo goed mogelijk op weg helpen bij de voorbereidingen. Uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat veel mkb’ers niet weten hoe zij zich kunnen voorbereiden en waar zij moeten beginnen. Daarom hebben wij alle relevante informatie voor ondernemers gebundeld op het platform douane.nl/brexit. Met onze Douane flowchart voor ondernemers laten we zien wat de drie voorbereidingsstappen zijn en helpen wij ondernemers stap voor stap op weg.” vervolgt Van Schelven.
Aanvullende voorbereidingen
Afhankelijk van het soort handel met het Verenigd Koninkrijk, krijgen sommige ondernemers te maken met een keuringsplicht waarvoor certificaten van de NVWA en ILT nodig zijn. De Brexit Impact Scan geeft ondernemers inzicht of dit voor hen aan de orde is.
De Douane benadrukt zich niet coulant te kunnen opstellen indien er geen transitieperiode komt. Wie zijn douanezaken niet op orde heeft, staat dan echt voor een dichte slagboom.
Meteen aan de slag? Ga naar douane.nl/brexit voor een overzicht van alle voorbereidingen.
Bron: Belastingdienst