Vandaag, 1 oktober, is de grote dag, de dag die in de boeken gaat als een revolutionair begrip. Nederlandse boeren die massaal hun bedrijf, hun dagelijkse werk achter laten om gezamenlijk naar het Malieveld in Den Haag af te reizen. Het doel? Men is er klaar mee het achtergestelde kind te zijn in de hedendaagse wetgeving, in de stikstofproblematiek. En om al jarenlang alleen maar bagger over zich heen te krijgen. De druppel die de emmer deed overlopen is bereikt.
Middels het Farmers Defence Force op facebook hebben Nederlandse agrariërs elkaar gevonden. Vanuit elke richting, vanuit elke sector hebben agrariërs zich hier bij aangesloten. Waarom? Wat beweegt de boeren uit Nederland om tot zulke grootschalige protestacties te komen?
Farmers Defence Force
Het Farmers Defence Force is een Internationale groep van boeren en verwante mensen die zichzelf, hun collega's en familie willen beschermen en helpen indien ze worden geconfronteerd met de excressen van milieuextremisten. Boeren hebben de laatste jaren vaker met publiekelijke tegenwerkingen te maken gehad, maar sinds de bezetting van de varkensstal in Boxtel (mei 2019) was de maat onder de agrariërs vol.
Dieractivisten
Men hoeft facebook, twitter of LinkedIn maar te openen, de krant open te slaan of het journaal te luisteren en men weet wat er zo'n beetje allemaal in en rondom de sector speelt. Vanuit de maatschappelijke hoek is er dankzij dierenactivisten steeds meer tegenwerking voor het levenswerk van de Nederlandse boeren. Zo zouden ze hun dieren alleen maar houden voor het eigen gewin, worden de dieren op 'onmenselijke' wijze gehouden in bomvolle hokken, zouden ze nooit het levenslicht zijn en worden ze als afdankers doorverwezen naar de slachterijen. Of denk aan stalbranden. Boeren zouden willens en wetens te weinig investeren in brandveilige stallen en systemen. Met als gevolg dat jaarlijks duizenden kippen, varkens, kalveren en koeien de dood vinden. De Nederlandse boer maakt zich schuldig aan al dit dierenleed, dat is de boodschap die naar buiten gebracht wordt.
Lage prijzen
Neem daarnaast eens de supermarkten, de retail, de handel: allemaal organen die afhankelijk zijn wat de boeren leveren. De consumenten betalen hoofdprijzen in de winkels terwijl de boeren hier amper wat van terug zien. Een van de hoofdpijn punten hierbij is dat er veel geld tussen de boer en de consument blijft hangen wat in de retail verdwijnt. Er wordt door de boeren dag in, dag uit keihard gewerkt om hoogstaande, gewaardeerde en kwalitatief gezonde producten te leveren. Met de nieuwste technieken en innovaties heeft de Nederlandse agrarische sector bereikt waar de wereld tegen op kijkt. Wordt Nederland geroemd om het dierenwelzijn, de diergezondheid, het terugdringen van het antibioticagebruik, de huisvesting, noem maar op. En toch… de waardering komt niet waar het hoort te komen, bij de Nederlandse boeren. En dat snijdt.
De politiek
Maar naast deze twee genoemde punten is er nog één groot pijnpunt, en misschien is dit wel de grootste van allen: de Nederlandse politiek. De regering die besluiten geeft en besluiten neemt. Begrippen als de fosfaatrechten, de handel in ammoniakrechten, klimaatverandering of natuurbehoud. We kennen ze allemaal en komen te pas en te onpas voorbij. Opzich is het geen groot issue dat er over gesproken wordt, dat er aandacht aan gegeven wordt maar de manier waarop dit gebeurt… daar gaat het zo ontzettend fout! Om de haverklap worden de spelregels voor de boeren veranderd, aangepast. Het ene wetsvoorstel is nog niet doorgevoerd of een volgende wordt gepresenteerd.
Over het algemeen genomen staat de sector niet geheel tegenstrijdig tegen het navolgen van initiatieven, nieuwe voorstellen. Het probleem wat hier vooral speelt is dat er geen deskundige onderzoeken worden uitgevoerd. Of in elk geval onderzoeken die bewezen en betrouwbare cijfers naar buiten brengen. Er wordt nu steeds vaker beleid gemaakt op feiten die achteraf niet betrouwbaar blijken te zijn. Gesjoemel met cijfers over de uitstoot van broeikasgassen, gegoochel met cijfers over het antibioticagebruik, de uitstoot van fosfaat en stikstof… het houdt niet op. Boeren weten hoe zij met hun bedrijven werken, hoe de sector werkt. Maar toch wordt dit afgedaan als minderwaardige meningen. De politiek bepaald, draait aan de knoppen de boeren zijn de pionnen. En daar gaat het fout.
#Agractie
De maat van de boeren is vol, en daarom trekken zij massaal naar Den Haag. En het heeft succes want er wordt gesproken over de druktste ochtendspits ooit. Vanuit alle hoeken van Nederland trekken boeren per trekker of op een andere manier naar het Malieveld. Met maar 1 doel: Het is genoeg. Nederland moet weer trots worden op de boeren.
Op dit moment de stand van zaken:
- 10.500 mensen mee naar Malieveld Den Haag
- 2.200 aangemelde voertuigen
- 175.000 mensen die de boeren vandaag steunen
Het programma van de actie is als volgt:
Programma
- 9:00 Malieveld open voor deelnemers actie en publiek, externe catering aanwezig, alcoholvrij
- 12:00 – 12:30 ontvangst genodigden, sprekers en partners
- 13:00 uur Aftrap door de dagvoorzitter
- 13:10 uur Welkomstwoord Bart Kemp
- 13:20 uur Bart Kemp, Herwaardering Nederlandse Landbouw
- 13:30 uur Reactie Minister Schouten
- 13:40 uur Junior bijdrage Anna
- 13:50 uur Henk Bleker (o.m. voorm. Staatsecretaris v Landbouw)
- 14:00 uur Sieta van Keimpema, sector veehouderij
- 14:10 uur Arjen Schuiling, sector akkerbouw
- 14:20 uur Mischa Bouwer, jonge boer
- 14:30 uur Reactie op stellingen door Tweede Kamerleden.
- 14:45 uur Statement Henk Flipsen Nevedi, namens periferie
- 15:00 uur Sluiting en dankwoord Mark van den Oever
- 15:30 uur Persconferentie, vooraf aanmelden via pers@agractie.nl
- 15:00 – 16:30 uur externe catering tbv informele gesprekken.
(Bron: Agractie.nl)
Vandaag, 1 oktober 2019, is een revolutionaire dag. De Nederlandse boer is aan zet. En heel Nederland krijgt dit onder ogen. Wij zijn trots op deze strijders en wensen hen heel veel succes vandaag!