Het einde nadert voor het halfjaarlijkse klokverzetten voor zomer- en wintertijd. Een meerderheid in de Europese Parlementscommissie voor Verkeer stemde onlangs voor een voorstel tot afschaffing met ingang van 2021. Over enkele weken volgt een stemming in het voltallige Europese Parlement, met waarschijnlijk eenzelfde uitkomst.
“Dit is veelbelovend voor de gezondheid van 520 miljoen EU-inwoners“, vindt Annie Schreijer-Pierik (CDA-Europees parlement), die al jaren strijdt tegen het klokverzetten. “Ons bioritme raakt steeds iets van slag door het klokverzetten. Sommige mensen hebben daar veel last van, er zijn zelfs meer hartaanvallen en diabetesproblemen. En dat allemaal door een mislukte poging om energie te besparen. Goed dat we dat nu rechtzetten, ook in het belang van gezinnen met jonge kinderen en uiteindelijk het bedrijfsleven.”
Coördinatie tussen de EU-landen
De Europese Parlementsleden zijn minder gelukkig met het voorstel dat ieder land apart mag kiezen welke tijd het gaat aanhouden: zomertijd of wintertijd. “We willen een harmonieuze keuze, dus zeker géén lappendeken aan tijden tussen de EU-landen“, zegt Annie Schreijer. “Dat zou erg on-Europees zijn. Gelukkig wil een meerderheid van de Europese Parlementsleden daarom coördinatie tussen de EU-landen. Wij geven als Europarlementariërs de Europese Commissie zelfs de mogelijkheid om het stoppen van klokverzetten uit te stellen als de EU-landen samen geen harmonieuze keuze maken.”
"We willen een harmonieuze keuze, dus zeker géén lappendeken aan tijden tussen de EU-landen"
In de commissie Vervoer werkte Schreijer samen met haar Tsjechische christendemocratische collega Pavel Svoboda, die als rapporteur namens het Parlement zal onderhandelen. Eerder loodste de CDA-politica het voorstel al door de Milieu- en Gezondheidscommissie met haar Duitse collega en arts Peter Liese (CDU).
Politiek akkoord
Uit meerdere peilingen blijkt dat de meeste mensen willen stoppen met het halfjaarlijkse klokverzetten. Naar verwachting bereiken de EU-landen dit najaar een politiek akkoord over het klokverzetten.
Bron: Annie Schreijer-Pierik