De natte omstandigheden tijdens een groot deel van oogstperiode van het graan resulteren in verschillende regio’s in een mindere kwaliteit van de graanoogst. Agrifirm is daarom extra alert op het vochtgehalte en mycotoxinen.
Graanoogst van 2023
Aan het begin van de oogstperiode was het droog en zonnig weer, wat zorgde voor een goede kwaliteit van de graanoogst. Toen het weer omsloeg – een aantal weken met behoorlijke regenval – kwam de oogst (grotendeels) stil te liggen. Daarna werd het weer droger en kwam de oogst weer goed op gang. Maar door de natte periode is de kwaliteit van het graan op het veld er in een aantal gevallen behoorlijk op achteruit gegaan.
Schot: kiemende korrels in de aar
Veel korrels in de aar waren bijna rijp toen de regenperiode begon. De natte omstandigheden zorgden ervoor dat een deel van de korrels al ging kiemen in de aar, ofwel schot. De kwaliteit als diervoeder heeft iets nauwelijks te lijden door schot. De voederwaarde daalt licht door een hoger vochtgehalte. De nutritionele waarde van jouw diervoeders verandert niet door het gebruik van de nieuwe granen.
Droog innemen na de graanoogst en opslaan
Granen die Agrifirm inneemt voor diervoeder, moeten wel droog de opslag in. Daarom sturen ze op het droog innemen van de granen. Bij het opslaan in graanpanden is het mogelijk om graan te beluchten en eventueel te drogen. Bij de mengvoerfabrieken zijn deze opties er niet. Daarom is Agrifirm in deze periode extra scherp bij de ingangscontrole bij de fabrieken.
Extra onderzoek op mycotoxinen
Een andere zorg is het niveau van mycotoxinen in het graan. De natte en warme omstandigheden zijn ideaal voor de groei van schimmels. Bepaalde schimmels vormen gifstoffen: mycotoxinen. Hier letten ze goed op door elke partij die op de mengvoederfabrieken aanvoeren, te analyseren op veelvoorkomende mycotoxinen. Vinden ze deze stoffen, dan kan Agrifirm direct passende actie ondernemen.
Bron: Agrifirm