De herkomst van grondstoffen voor veevoer is onderwerp van studie door discussies over de groeiende vraag naar grondstoffen, circulaire economie en zelfvoorzieningsgraad van eiwitten in Europa. Voor Agrifirm aanleiding om een Code ‘Veevoer van Europese herkomst’ te ontwikkelen.
Produceren waar dit het best kan
Agrifirm vindt dat grondstoffen daar geproduceerd moeten worden waar dit geologisch en klimatologisch het meest efficiënt plaatsvindt. Grondstoffen zijn afkomstig uit een internationaal netwerk van productstromen, zoals granen uit Europa, Oekraïne, Wit-Rusland en Australië, eiwithoudende grondstoffen uit Zuid- en Noord-Amerika en uit Azië.
Het ontstaan van de wereldwijde markten heeft diverse redenen, zoals verschillen in oogstmomenten, dure grondstofopslag en klimatologische verschillen. Agrifirm houdt zich intensief bezig met het verder verduurzamen van deze internationale grondstofproductie. Zo is zij betrokken bij de ontwikkeling van verantwoorde soja en het onderzoek naar alternatieven (Green deal Nederlandse Soja). Daarnaast past de activiteit ‘Verantwoord Inkopen van Agrifirm’ in deze strategie.
Vraag regionale grondstoffen groeit
De marktvraag naar regionale grondstoffen groeit en moet professioneel ondersteund worden. Agrifirm kent de discussies, zij wordt regelmatig gevraagd mee te doen of na te denken over de impact voor ketens. Helaas versmalt de vraag zich vaak tot die of er Europese soja beschikbaar is. Europese soja komt steeds meer beschikbaar. Met haar Green Deal Nederlandse Soja heeft Agrifirm daar binnen Nederland richting aan gegeven, en gelukkig vindt dit in Nederland ook verder navolging. In die beschikbaarheid ligt niet de uitdaging! Belangrijker is het gegeven dat Europese soja duurder is dan wereldmarkt soja. Daardoor komen andere eiwitbronnen meer in beeld, zoals in melkveevoeders al snel meer palmpitschilfers wordt ingerekend. En verschuift de discussie naar een volgende grondstof. Daarom heeft de vraag naar regionale grondstoffen een gedegen handleiding nodig. Want onoordeelkundige implementatie leidt tot onbeheersbare processen, het niet beschikbaar zijn van grondstoffen en ongewenste en onnodige kostprijsverhogingen.
Bron: Agrifirm