Meer dan de helft van de bedrijven in de land- en tuinbouw zijn lid van LTO Nederland en gelieerde organisaties, goed voor tweederde van de agrarische productiecapaciteit. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen Economisch Research in opdracht van LTO Nederland.
Nederland telt 46.177 land- en tuinbouwbedrijven met een standaardopbrengst van € 25.000 of meer. Daarvan zijn meer dan de helft van de bedrijven (53%) lid van LTO Nederland en gelieerde organisaties. Deze ondernemers vertegenwoordigen daarmee 63% van de agrarische productiewaarde in Nederland. Ons streven om meer aandacht te vragen voor de inkomenspositie van de boer gaat juist om die enorme waarde die deze sector vertegenwoordigt. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: "Het is fijn om te constateren dat we overal dé belangenbehartiger van de agrarische sector zijn. Maar het onderzoek dient een groter en belangrijker doel. Het helpt ons om doelgerichter en makkelijker informatie te verschaffen én nieuwe leden aan ons te binden."
Aandeel lid per tak per productiewaarde
In de akkerbouw is 72% van de productiewaarde lid van LTO Nederland. Voor melkveehouderij geldt dat voor 62% van de productiewaarde, in pluimvee 55% en in de varkenshouderij 79% van de productiewaarde. In de fruitteelt geldt dit voor 84%, glastuinbouw 62%, paddestoelen 67%, konijnenhouderij 88%, geitenhouderij 53%, kalverhouderij 39% en vollegrondgroenten 65% van de productiewaarde.
Calon: "Dit onderzoek past in de ontwikkeling van de LTO-organisatie: we maken informatie helder die ons in staat stelt nog beter met onze achterban en partners te communiceren. Het past bij belangenbehartiging anno nu om transparant en begrijpelijk weer te kunnen geven wie we vertegenwoordigen en deze informatie ook in te zetten in onze lobby." Dit onderzoek zal om die reden driejaarlijks plaatsvinden op dezelfde wijze.
LTO Nederland heeft opdracht gegeven aan Wageningen Economic Research Centre (WEcR) omdat we objectief en onderbouwd willen weten wie in welke sector lid is en het driejaarlijks volgens dezelfde methode kunnen herhalen. Onze achterban is immers zeer divers en bedrijfsstructuren vaak complex; van melkveehouder tot boomkweker, van groot tot klein, met of zonder meerdere bv's of vestigingen, verspreid tot in de uithoeken van Nederland.
Landbouwtelling 2017
De cijfers zijn gebaseerd op de Landbouwtelling van 2017. Bedrijven met meer dan € 25.000 euro standaardopbrengst (SO) zijn meegenomen in het onderzoek. Niet meegenomen zijn de Multifunctionele landbouwbedrijven (zorgboeren, boerderijwinkels, boerderijeducatie) omdat betrouwbare cijfers van deze agrarische tak ontbreken.
Bron: LTO Nederland