Consumenten en supermarkten moeten de portemonnee gaan trekken om een verandering in de Nederlandse landbouw op gang te helpen. Dit komt door de lage prijzen die nu voor ons voedsel gelden. Doordat ons voedsel zo laaggeprijsd is, wordt het milieu te veel belast, wordt er voedsel verspild en kunnen de boeren te weinig verdienen. Dit schrijft het AD op maandag 17 juni.
Het AD heeft een interview met minister Schouten van LNV gepubliceerd. Volgens het AD maakt de minister op maandag 17 juni kenbaar wat haar plannen zijn om de Nederlandse agrarische sector om te gaan vormen naar een kringlooplandbouw. Jaarlijks gaat de overheid honderden miljoenen euro's hiervoor beschikbaar stellen, zo stelt het AD.
Minister Schouten in het interview van het AD: "De laatste decennia was het adagium dat we voldeonde voedsel moesten produceren om alle monden te voeden. Mijn nieuwe adagium is dat we voedsel moeten gaan produceren met een zo klein mogelijke belasting voor de leefomgeving. Dus dat houdt in met zo min mogelijk nadelen voor milieu, natuur en klimaat."
Consumentprijzen in de lift
Dit plan heeft echter gevolgen voor de prijzen die de consument in de winkels voor hun producten betalen. Deze zullen waarschijnlijk gaan stijgen. Minister Schouten tegen het AD: "In de jaren '70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu slechts 10 tot 12 procent. Voedsel is zo ongelofelijk goedkoop geworden."
"Door het goedkope voedsel zijn consumenten meer voedsel gaan verspillen"
De rekening van deze prijzen ligt volgens de minister bij de boer, waarvan het inkomen ook vaak nog eens erg laag is. Maar naast het inkomen van de boeren zijn ook het milieu en het klimaat de dupe. Minister Schouten in het AD: "De ironie is dat consumenten meer voedsel zijn gaan verspillen, juist omdat het zo goedkoop is. Ik kan niet uitsluiten dat de consument meer moet gaan betalen. Dat is de prijs voor voedsel dat meer in balans met de omgeving geproduceerd is. Daarvan moet uiteindelijk iedereen profiteren."
Supermarktketens
Echter zijn het niet alleen de consumenten waarvan de minister een vorm van medewerking verwacht. Het AD meldt dat de minister ook dit jaar nog afspraken met de supermarktketens wil gaan maken. Deze afspraken gaan dan onder meer over eerlijkere prijzen voor boeren en tuinders. Minister Schouten: "Nu ligt het risico te veel bij de boer. Als aan voedsel hogere eisen gesteld gaan worden, onder meer voor dierenwelzijn, is het terecht dat daar een hogere vergoeding tegenover komt te staan."
Stijgende prijzen
Het AD meldt dat vergeleken met andere Europese landen het voedsel in de Nederlandse winkelschappen niet het duurste is. Ondanks zijn de prijzen in het afgelopen jaar met een kleine 4,0% gestegen, zo is uit een onderzoek van het CBS gebleken.
Minister Schouten wil daarnaast ook een betere onderhandelingspositie tussen de boeren en supermarktketens. Er komt daarom ook een geschillencommissie waar boeren terecht kunnen als er klachten zijn over de afnemers, zo meldt het AD. Hiervoor wordt binnenkort door minister Schouten een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.
Bron: AD