De Nederlandse economie is in 2019 voor het eerst de meest concurrerende economie van Europa. Dat blijkt uit de jaarlijkse toonaangevende ranglijst Global Competitiveness Index, opgesteld door het World Economic Forum (WEF).
Van de 141 landen op de lijst doen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong het nog beter dan Nederland. In 2016 en 2017 was Nederland al eens het meest concurrerend van de Europese Unie, maar moest toen nog Zwitserland voorlaten.
Echte ondernemerscultuur
Volgens hoogleraar innovatie en strategisch management Henk Volberda (UvA) is de hoge positie echt een unicum. Volberda levert sinds 2004 de Nederlandse data voor het WEF. De hoogleraar prijst het kabinet voor het eenvoudiger maken van het starten of beëindigen van een bedrijf. “We kennen nu een echte ondernemerscultuur.” Ook stelt hij dat er op scholen, hogescholen en universiteiten steeds meer aandacht voor ondernemerschap is.
Nederland scoort verder hoog dankzij zijn uitstekende infrastructuur, hoogwaardige ICT-voorzieningen, stabiele overheidsbeleid, hoogopgeleide beroepsbevolking en uitstekende gezondheidszorg.
“Complimenten voor onze ondernemers, hun werknemers en onze kennisinstellingen”
Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) is blij met deze positie: “Het WEF-rapport stelt dat ‘de Nederlandse economie veel dynamischer is geworden’ en dat ‘onze infrastructuur, het functioneren van de overheid waaronder het economisch beleid en de toegenomen groei van innovatieve bedrijven’ van wereldklasse zijn. Dat zijn mooie en verdiende complimenten voor onze ondernemers, hun werknemers en onze kennisinstellingen. Maar we zullen onverminderd publiek én zeker ook privaat moeten blijven investeren in innovatie om die toppositie en daarmee onze banen en inkomsten ook in de toekomst op peil te houden.”
Bron: RVO