Dondermiddag verzamelden zich in Barneveld een flink aantal geïnteresseerden uit de pluimveesector, het onderwijs en de bestuurlijke sector om het vijfjarig bestaan van het Poultry Experience Centre (PEC) te vieren. Tijdens het symposium ‘Samen innoveren: het ei van Columbus?!’ kwamen actuele onderwerpen als duurzame eiwitten (pluimveelector Laura Star), Smart Farming (Martin Scholten, WUR) en preventie van vogelgriep aan de orde.
Gesprekleider Annemieke Schakelaar (Omroep Gelderland) liet ook de burgemeester van Barneveld – Asje van Dijk – nog aan het woord over de fipronilcrisis dat vorig jaar met name zijn gemeente hard trof.
Maar het belangrijkste thema van de bijeenkomst was toch innovatie, één van de drijfveren van initiatiefnemer Eltjo Bethlehem. “Ik kan nog goed herinneren hoe het begon. Er is door heel veel mensen al enorm veel voorwerk gedaan alvorens we in 2013 echt van start konden. Ik liep in 2003 al met het idee en een kleine tien jaar later werd het plan werkelijkheid toen ik bij het PTC (tegenwoordig het Aeres Training Centre International, red.) dezelfde toekomstdroom voorbij hoorde komen. Het concept heb ik al weet ik niet hoe lang in mijn hoofd zitten. Misschien wel twintig jaar, ook in andere sectoren. Maar de manier waarop het PEC is ontstaan in combinatie met het bedrijfsleven was een unieke kans.”
Gesprekleider Annemieke Schakelaar (Omroep Gelderland) liet de burgemeester van Barneveld – Asje van Dijk – aan het woord over de fipronilcrisis dat vorig jaar met name zijn gemeente hard trof
“Samen innoveren”
Bethlehem kijkt op deze dag ook terug op de eerste vijf levensjaren van het centrum en kan niet anders dan tevreden zijn: “Het is boven verwachting gegaan. Er is in vijf jaar meer bereikt dan vooraf gedacht. Het belangrijkste vind ik het ‘samen innoveren’. We doen het als pluimveesector samen en zo hebben wij als PEC een aantal resultaten kunnen bereiken die voor de sector echt iets hebben toegevoegd.”
Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid
Het PEC is een samenwerkingsverband waarbij expertise van overheid, onderwijs, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven worden gebundeld voor praktijkonderzoek. Uitgangspunt bij alle werkzaamheden die het PEC uitvoert, is het zorgvuldig beluisteren van de vragen en wensen die vanuit de pluimveesector binnenkomen. “Daarna is het aan ons om die vragen in te vullen en te faciliteren waardoor het voor de mensen die werkzaam zijn in de pluimveesector ook iets oplevert”, aldus Bethlehem. “Het feit dat er zoveel partijen (bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden) zijn die ons daarbij ondersteunen, geeft aan dat er echt behoefte is aan een dergelijk centraal orgaan. Iedereen die in Nederland ook maar iets met pluimvee te maken heeft is op de één of andere manier betrokken bij de mooie projecten die wij momenteel uitvoeren.”
Foto-onderschrift: In het Poultry Innovation Lab worden onder andere diverse projecten uitgevoerd om vragen en wensen te kunnen beantwoorden
“Komende jaren verder uitbouwen”
Daarmee doelt Bethlehem onder andere op duurzaamheidsprojecten, emissiereductie en de eiwittransitie, maar bijvoorbeeld ook onderzoek naar dierenwelzijn, trainingen (Poultry Innovation Lab), onderwijs (pluimveeopleidingen), e-learning en Feedmill Barneveld. “Ik denk dat we daarin gezamenlijk al hele mooie stappen gezet hebben en ik verwacht dat we dit de komende vijf jaar verder zullen gaan uitbouwen, zodat we als sector doorgroeien en aan de buitenwereld (de burger) tonen dat we op een goede manier bezig zijn als we het hebben over de totale pluimveehouderij.”