De reinigingsrobot van Allroundreiniging Swinkels BV maakt in één werkgang de drink- en voerlijnen schoon. De robots hebben diverse sproeikoppen, waardoor alles van boven tot onder en van links naar rechts volledig wordt schoongespoten.
Allroundreiniging Swinkels BV ontwikkelde de robot, kreeg veel lof voor hun innovatieve idee en passen de robot nu op grote schaal toe in de praktijk. De Pluimveekrant zocht het technische brein achter de robots op tijdens de reinigingswerkzaamheden in één van de veertien stallen van een pluimveehouder in het Brabantse Alphen.
Het was nog een behoorlijk karwei om de robots te krijgen zoals die nu zijn. Ook de loopsnelheid en de hoogte van de kabels waaraan de drinklijnen hangen – bepalend voor het schoonmaakresultaat – moest Jan Swinkels optimaliseren, maar inmiddels zijn de reinigingsrobots al enige tijd vlekkeloos en fulltime aan het werk in diverse pluimveestallen. “Ik ben op het idee gekomen om de robots te ontwikkelen, omdat het schoonmaken van de voer- en drinklijnen een fysiek zwaar karwei is. Ik ben toen eens gaan nadenken hoe dit simpeler zou kunnen. Dat begon met een idee, een karretje met een touwtje en daarna begint het finetunen voor verschillende soorten drinkcups, voerpannen en stallen. Inmiddels is het voor ieder stalsysteem geschikt.”
Zekerheid van sublieme reiniging
De pluimveehouders, waarvoor Allroundreiniging Swinkels BV werkt, merken niet veel van de automatiseringsslag, maar zien wel dat de robot goed en snel werkt. “Pluimveehouders willen maar één ding: zekerheid van een sublieme reiniging. En ze zien dat de robot goed werk verricht, dus dan is het goed. Voor ons bedrijf betekent het dat wij veel meer werk in een kortere tijd kunnen verzetten terwijl de fysieke inspanning aanmerkelijk wordt verlaagd. De reinigingstijd voor de drinklijnen en voerpanlijnen is nu met vijftig procent gereduceerd. Bij een onderneming als die van deze pluimveehouder in Alphen, die veertien stallen heeft, komt dat neer op tweeëndertig uur. Dat zijn vier mandagen minder voor het hele reinigingsproces.”
“Zelfs de onderkant wordt brandschoon”
Als het gaat om de hygiëne, dan doet de robot feitelijk niks meer of minder dan er met mankracht zou gebeuren. Het enige dat echt beter schoon wordt, is de onderkant van de drinklijn: “We spuiten de schaaltjes zeer schoon doordat er van alle kanten een sproeikop langs de drinklijn gaat. Door de loopsnelheid laag te houden, worden de schaaltjes ook overal echt hygiënisch gereinigd, zelfs de onderkant wordt brandschoon. Dat is qua hygiëne het enige wezenlijke verschil met een handmatige reinigingsmethode.”
Foto: ''De reinigingstijd voor de drinklijnen en voerpanlijnen is nu met 50 procent gereduceerd"
Voerpannen
Terwijl de ene persoon de drinklijnen reinigt, is een andere medewerker van Swinkels bezig met het reinigen van de voerpannen. En dat werkt eigenlijk op dezelfde manier, zo legt Swinkels uit.
“Wellicht meerdere robots”
Swinkels heeft momenteel maar één reinigingsrobot in gebruik voor de drinklijnen, en één voor de voerpannen, maar dat zou binnenkort weleens kunnen veranderen denkt Jan Swinkels, gezien de enorme tijdwinst welke hierdoor behaald kan worden.
Ontsmetten
Even innovatief als bij de reiniging is Allroundreiniging Swinkels BV bij de ontsmetting van pluimveestallen in al hun verscheidenheid. Zowel preventief als bij voorkomende problemen van welke aard dan ook, hebben zij zeer op maat gespecialiseerde apparatuur voor zowel natte als droge ontsmetting.
Bron: Allround Reiniging, Pluimveekrant December Editie, 07-02-2019