De Friese vlag staat symbool voor het feit dat Friesland twee weken geleden de stikstofregels als eerste introk.
In Brabant lopen de boeren al geruime tijd, een dikke twee jaar, tegen verschillende struikelblokken aan. Het gaat hier onder meer om de strenge milieueisen aan de stallen die door de provincie gesteld zijn. Vandaag, vrijdag 25 oktober, treden de boeren masaal op. Het doel van deze ultieme poging is om de politiek nog aan te zetten om van gedachten te veranderen.
Al de gehele week komen er dagelijks zo'n 200 boeren met trekkers compleet bij het Brabantse provinciehuis bijeen. De meesten bewapend met een Friese vlag en sleutels. Het AD meldt dat de boeren de sleutels meebrengen om te komen inleveren; het Brabantse beleid voor de boeren zou geen andere keuze meer over laten. De Friese vlag staat volgens het AD symbool voor het feit dat twee weken geleden in Friesland de stikstofrelgels als eerste ingetrokken werden.
Protest provinciehuis Brabant
Het AD meldt dat vandaag in Brabant een cruciaal debat voor de boeren plaatsvindt. Dat is de reden dat de boeren vandaag massaal samenkomen bij het provinciehuis. Het belangrijkste doel van de actie is om de provincie tot uitstel te bewegen waarop boeren een vergunning moeten aanvragen voor het bouwen van duurzame stallen, zo meldt het AD.
"De situatie van twee jaar geleden in Brabant is nu de situatie wat voor heel Nederland aan de orde is"
De afgelopen maand stond vol in het teken van de boerenprotesten die zowel provinciaal als landelijk gehouden zijn. Echter loopt de situatie bij de boeren in Brabant al langer. Volgens het AD zat het Brabantse provinciehuis op 7 juli 2017, ruim twee jaar geleden, ook vol met toegestroomde boeren, waarbij de emoties hoog opliepen. De situatie van twee jaar geleden in Brabant is nu de situatie wat voor heel Nederland aan de orde is: namelijk de constatering dat een ernstig stikstofoverschot kwetsbare natuurgebieden bedreigde. Op 7 juli 2019 constateerde het provinciebestuur van Brabant dat ernstige stikstofoverschotten natuurgebieden als De Peel en De Kampina bedreigden. Men besloot op basis van deze conclusie in te grijpen. Met als gevolg, dat er gebeurde wat nu landelijk gebeurt, een pakket aan maatregelen werd samengesteld om de uitstoot van voornamelijk boerenbedrijven zoveel mogelijk in te gaan dammen.
In 2017 gold voor de Brabantse boeren één maatregel die tot woede bij de boerenorganisaties leidde, namelijk dat elke veehouder met een oude stal voor 2022 aan de strengere milieueisen moest voldoen, terwijl eerder 2028 was afgesproken, zo meldt het AD.
Provinciaal versus Haags beleid
Het AD meldt dat stikstof inmiddels in heel Nederland bovenaan de agenda staat en dat daarom het Rijk nu bezig is met vergelijkbare maatregelen te treffen. Echter zit hier een probleem, zo meldt het AD. Het is compleet onduidelijk hoe het Haagse beleid uit zal gaan werken. En dat is lastig voor de Brabantse boeren die voor 2020 hun stallen moeten aanpassen, en nu dus moeten kiezen. Omdat de provincie de uiterste deadline om een vergunning aan te vragen op 1 april 2020 heeft gesteld, leidt dit tot grote vragen bij de veehouders. Want wat moet men als Brabantse veehouder als er nu in een nieuwe stal geïnvesteerd moet worden, terwijl het mogelijk is dat Den Haag misschien met een andere, een gunstigere regeling zal gaan komen?
Laatste kans om in te grijpen
Het AD meldt dat de Brabantse politiek vandaag, 25 oktober 2019, de eerder geopperde datum van 1 april 2020 definitief en juridisch wil gaan vastleggen in een zogeheten 'interim-omgevingsverordening'. Volgens het AD gaat de vergadering theoretisch gezien dus niet zozeer over stikstof en de boeren. Dat is de reden dat onder meer ZLTO en andere boerenorganisaties vandaag als laatste kans zien om de politiek in Brabant tot andere gedachten te brengen. Het AD meldt dat daarom de druk met de door hen georganiseerde acties nog eens goed is opgevoerd.
Brabantse coalitie onder hoogspanning
Deze druk heeft volgens het AD er onder meer toe geleidt dat de Brabantse coalitie tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de PvdA onder hoogspanning staat. Zo kwam de samenwerking tussen deze 5 partijen het afgelopen voorjaar al uiterst moeizaam tot stand. Het AD meldt dat in de voorgaande periode het CDA fel oppositie tegen het stikstof- en stallenbeleid heeft gevoerd, maar hierbij de andere coalitiepartijen niet heeft weten te overtuigen.
Wanhoopsdaad CDA
Deze tegenslag heeft er vervolgens voor gezorgd dat het CDA vorige week tot een soort van 'wanhoopsdaad' kwam. Het AD meldt dat de partij in een persbericht een aantal forse eisen heeft geformuleerd. Het AD meldt in haar bericht dat de deadline van 1 april in de ijskast moet en dat het CDA elk voorstel tot gedwongen krimp van de veestapel zal blokkeren. Volgens het AD regeerden de vier coalitiepartners hierop onaangenaam verrast. Dit geldt volgens het AD ook voor de twee CDA-gedeputeerden in het provinciebestuur.
Deze 'wanhoopsdaad' van het CDA heeft de partij in een netelige situatie gebracht, zo meldt het AD. Mocht de fractie vandaag de eisen afzwakken, dan zal ze waarschijnlijk de toorn van de vele boeren op de hals halen die bij het debat verwacht worden.
Bron: AD