“Als je desinfectiemiddelen moet inzetten, ben je al te laat.” Eigenaar Cor Oostra van Handelsonderneming Oostra uit IJhorst stelt dat coli, groeiachterstand of een te hoog medicijnverbruik in de pluimveehouderij vaak aan de bron te voorkomen zijn. De vraag ‘Wat groeit er in de leidingen?’ is cruciaal. “Met H2Oostra hebben we een product waarmee we bacteriën losweken, wegspoelen en een beschermlaag aanbrengen zodat er geen hergroei plaatsvindt.”
Het water in topconditie brengen is niet het eerste waar veel ondernemers aan denken als ze de bedrijfsvoering willen verbeteren. “Het belang van het dier vormt echter de basis. Vanuit een goed fundament moet je werken. Compensatie of noodgrepen, die kosten veel geld”, stipt Cor Oostra aan.
Ontstaan H2Oostra
H2Oostra is ontstaan uit de gedachte van een slaplantje, die in de Betuwe voldoende voedingsbodem vindt om te groeien. Hetzelfde plantje redt het echter niet in het mulle zand van de Sahara. “Micro-organismen hebben een voedingsbodem nodig. Als bacteriën geen voeding hebben, dan groeien ze niet en hoef je dus ook geen desinfectiemiddelen toe te dienen. Een bacterie groeit niet in het water, maar in de biofilm. Als er geen hechtpunt is, dan houd je de leiding schoon.”
Na het schoonspoelen van de leiding brengt de gepatenteerde waterbehandelingsmethode van Oostra een beschermlaag op leidingwand aan. “Of het nu gaat om pvc, pe of koper. Dat maakt niet uit. De laag zorgt er voor dat de bacterie wordt afgestoten en zich niet kan vermenigvuldigen.” H2Oostra is een product dat natuurvriendelijk is. “Acute desinfectie bij jonge dieren ontregelt de bioflora. Met het gevolg dat er medicijnen worden ingezet, die weer een biofilm achterlaten. Met het ene probleem creëer je een ander. Kijk, als alles gezond is, loopt het wel. Bij ziekte stapelen de problemen zich op. Eigenlijk geldt dat als je desinfectiemiddelen moet inzetten, je al te laat bent.”
Water dat de stal in komt, moet honderd procent schoon zijn
Cor Oostra stelt nadrukkelijk dat de methode geen bacteriën doodt, maar wel supereffectief blijkt in het doel om het water schoon te maken en houden. Problemen in de pluimveestal gaan vaak over salmonella en legionella en zijn te herleiden aan de watervoorziening. “Temperatuur is een belangrijke factor. De stallen worden rond de dertig graden gehouden. De drinkwaterleiding ligt vaak boven de verwarmingsbuis en wordt zo een broeinest voor bacteriën. Belangrijk is dat het water in beweging blijft, daar moet je naar toe. Pak het probleem eerst bij de bron aan. Het water dat de stal in komt, moet honderd procent schoon zijn, maar ook aan de achterkant moet je het nog kunnen drinken. Het is ook een kwestie van bewustwording.”
Geen kalkaanslag aan nippels
De onderneming uit IJhorst plaatst een doseerpomp net na de bron, voor het water de stal in gaat. “Er is ook een mengton, anders bezinkt het middel.” Eventueel kan toediening van H2Oostra worden afgewisseld met het enten of vaccineren via het drinkwater. “Van resistentie van medicijnen is geen sprake.” Bijkomend voordeel is dat er geen kalkaanslag aan nippels ontstaat en hierdoor waterverlies wordt beperkt. Het product is niet corrosief, waardoor alles wordt beschermd. Ook het ontstaan van biofilm wordt aangepakt. “Eventueel kun je desgewenst nog desinfectiemiddelen toedienen, maar de besparing van zeventig tot tachtig procent op die middelen is fors. Bovendien is H2Oostra uitstekend te combineren met bijvoorbeeld UVC-licht of een ozoninstallatie.”
Oostra stelt dat bij veel veehouders de knop om moet. “We moeten veel meer dingen bij de bron aanpakken. Neem het medicijngebruik bij dieren. De resten komen weer in de mest terecht. Let maar op, als het gaat om vergisters komt er straks ook een keurmerk op biocides te hangen. Bovendien wordt alles over het land uitgereden. Wat betekenen de medicijnen met het oog op pfas? En wat denk je dat de biociden met het bodem leven doet? Als je kijkt naar chloor dan vind je dat ook altijd weer terug in vlees, eieren en mest. Van de bloedlijnen van het pluimvee, komt het zo weer in de mens. Het probleem is veel groter en kunnen we bij de bron aanpakken.”
Bespaar onderhoudskosten aan leidingen
H2Oostra wordt na een grondige reiniging van de leidingen idealiter vier weken met een hogere dosering aangebracht. In de eerste week gaat het om tweehonderd milliliter per kuub, dan wordt het teruggeschroefd naar honderd, waarna dan veertig tot vijftig volstaat. “Kosten komen dan uit rond de twintig cent per kuub water. Daarmee bespaar je onderhoudskosten aan de leidingen, extra werk aan het schoonhouden en minder vee-artskosten. Belangrijkste is echter dat de dieren gezond zijn. Dat is de basis.”
Meer informatie over H2Oostra?
W: www.h2oostra.nl
E: info@ho-oostra.com
T: 0522441180