De NOS meldt in een artikel genaamd 'Hongerprobleem groeit: 820 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten', dat het aantal mensen die onvoldoende te eten hebben, voor de derde maal op rij is toegenomen. In een rapport van de Verenigde Naties kwam het totaal hongerleidende mensen in 2018 uit op meer dan 820 miljoen. Opvallend: met de groei in aantal hongerleidende mensen staat een groei in aantal mensen met obesitas.
Uit het rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de honger voornamelijk toeneemt in het continent Afrika. Het gaat hier om het gehele continent, en niet om afzonderlijke regios. Daarnaast laat het continent Azië een lichte daling in de honger zien, al geldt dit niet voor de landen in West-Azië. Maar ook aan de andere kant van de wereld, in Latijns-Amerika en in het Caraïbisch gebied, neemt het aantal ondervoedde mensen toe. De belangrijkste redenen hiervoor worden de conflicten in Zuid-Amerika genoemd, maar ook de economische onzekerheid en natuurrampen spelen een rol, zo meldt de NOS.
Voedelonzekerheid
De Verenigde Naties beschrijft in haar rapport ook dat een kwart van de gehele wereldbevolking niet gemakkelijk aan veilig en voedzaam eten kan komen. Het gaat hier om zo'n 2 miljard mensen wereldwijd. Dit is volgens de NOS dan ook een reden dat de VN wil dat landen gezamenlijk opkomen en iets gaan doen tegen de zogeheten 'voedselonzekerheid'. Cindy Holleman, hoofdeconomoom bij de VN voedsel- en landbouworganisatie FAO tegen de NOS: "Als we alleen kijken naar de honger missen we veel van de groeiende problemen die we zien".
Maar de voedselonzekerheid leidt niet alleen tot een groeiende honger. Zaken als obesitas, fysieke en mentale achterstanden bij kinderen nemen ook toe, zo is gebleken in het rapport van de VN. Deze zaken treffen zo'n 8 procent van de totale inwoners van Europa en Noord-Amerika. De NOS meldt dat in 2016 wereldwijd 882 miljoen mensen te zwaar waren.
"Als we alleen naar de honger kijken, missen we veel van de groeiende problemen die we zien"
Controle over obesitas kwijt
Sectetaris-generaal van de FAO, Jose Graziano da Silva meldt dat we de controle over obesitas kwijt zijn geraakt. "We anticiperen op een grote hongersnood in Azië. Nu verwachten we een grote crisis door de groeiende obesitas. Deze trend kost meer tijd en is moeilijker op te lossen dan honger." Daarnaast vindt Graziano da Silva dat de regeringen zich veel te veel hebben gericht op het aanbod van voedsel in plaats van op de kwaliteit. "Regeringen denken dat mensen wel goed zullen gaan eten als er voldoende voedsel beschikbaar is, maar dat klopt niet helemaal", zo meldt de NOS.
Bron: NOS