Greenpeace steekt vanaf de zijlijn een mes in de rug van natuurverbetering die gepaard gaat met ruimte voor woningbouw, economie en boeren. Dat zegt LTO Nederland in reactie op de oproep van Greenpeace. Met een rapport in de hand worden onnodig polariserende voorstellen gedaan die qua planning en inzet volstrekt irrealistisch zijn. LTO heeft samen met partners uit het redelijke maatschappelijke middenveld gedragen voorstellen gedaan; die écht werken voor boer, bouw en natuur.
Greenpeace
“Greenpeace schetst hier opnieuw een volstrekt onhaalbaar plannetje; waarbij boeren andermaal voor de bus worden gegooid, woningbouw niet op gang komt en dat het draagvlak voor goed natuurbeleid onder alle Nederlanders sterk vermindert. Ik pas ervoor. Laten we nou alsjeblieft samen met de constructieve partijen en de nieuwe minister aan de slag gaan in het belang van natuur, economie én de agrarische sector.” Aldus Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.
Stikstofreductie
De ambitie van het nieuwe kabinet – 50 procent stikstofreductie in 2030 – is al een verdubbeling van het vorig jaar vastgelegde reductiedoel van 26 procent. Dat doel naar 2025 brengen heeft drastische gevolgen. Geen woningbouw, sluiting van bedrijven en stagnatie van alle ontwikkelingen in het landelijk gebied. Greenpeace kijkt enkel naar ecologische ideaalbeelden, maar heeft geen oog voor de maatschappelijke gevolgen van deze voorstellen. Er zijn grenzen aan wat je mag vragen van de samenleving.
Vergunde rechten
“Greenpeace stelt bovendien voor om vergunde rechten, zo’n beetje het fundament van de rechtszekerheid, simpelweg door te halen. Dat is ontwrichtend en blokkeert daarnaast elke mogelijkheid tot investeringen in duurzaamheid,” vervolgt Van der Tak.
Initiatieven natuur en biodiversiteit
Vanuit de agrarische sector zijn de afgelopen periode dan ook verschillende initiatieven in gang gezet om de natuur- en biodiversiteit in Nederland verder te verbeteren. LTO heeft vorig jaar samen met het bedrijfsleven en natuurorganisaties dan ook een versnellingsplan voor stikstofreductie voorgesteld. In het coalitieakkoord zijn belangrijke elementen daarvan overgenomen. Op dit moment vinden goede gesprekken plaats met minister Van der Wal voor Natuur & Stikstof om daadwerkelijk de benodigde middelen bij (boeren)bedrijven te krijgen en aan de slag te gaan met vrijwillige uitkoop en verplaatsing voor bedrijven die dat willen en vooral met extensiveren en innoveren voor de blijvers. Daar werk van maken helpt, schreeuwen vanaf de zijlijn niet.
Bron: LTO Nederland