Komt onze voedselvoorziening in gevaar in tijden van crises? Met die vraag houdt sociologe Yuna Chiffoleau zich al sinds 2017 bezig in opdracht van het Franse onderzoeksinstituut INRAE. In eerste instantie werd er gekeken naar scenario’s als een blokkade of een brand bij belangrijke groothandels voor versproducten. Uiteindelijk bleek het gevaar uit een andere hoek te komen. In heel Europa werd dit jaar de bevolking in lockdown geplaatst om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Chiffoleau ging dan ook na welke impact deze crisis had op de voedselketen.
Enquêtes over de voedselketen
In samenwerking met de partners Institut Agro en Terralim deed de onderzoekster enquêtes over de voedselketen bij producenten, distributeurs en consumenten. Er werd gekeken naar hun ervaringen, de problemen waarmee ze geconfronteerd werden en de oplossingen die ze hiervoor vonden. Ook vergeleek ze de officiële richtlijnen van de overheid en de situatie in de praktijk. In een nieuwsbrief communiceerde Chiffoleau vervolgens op regelmatige basis de resultaten van de bevragingen.
Droge voeding
In de eerste week van de lockdown werd er in Franse supermarkten, net zoals in vele andere landen, vooral droge voeding gehamsterd. De stormloop op verse producten bleef daarentegen uit, maar verplaatste zich wel. In plaats van in de supermarkten kochten de Fransen nu opvallend meer verse producten op lokale markten. Ze schakelden dus over van de lange naar de korte keten.
Nieuwe concepten
Toen de lokale markten in de tweede week van de lockdown gesloten werden, vreesden producenten dat ze met hun producten zouden blijven zitten. Ze vonden echter snel alternatieven. Er werden verscheidene projecten opgezet, zoals online verkoop, leveringen aan huis en samenwerkingen met andere producenten. Ook lokale besturen zorgden mede voor de promotie van plaatselijke ondernemingen. De korte keten slaagde er dus in om snel nieuwe distributiekanalen op poten te zetten om zo de voedselvoorziening te kunnen blijven garanderen.