De samenstelling van de darmflora in de eerste weken is bepalend voor het afweersysteem in de rest van het leven van de kip. Miriam Jacomien Oost van de Universiteit Maastricht onderzocht of prebiotica kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van gezonde darmflora. Ze promoveerde dankzij haar onderzoek op 18 januari dit jaar.
Het verteringsstelsel van kippen bevat ongeveer tien biljoen bacteriën. De samenstelling van de darmflora is van belang om een dier gezond te houden. Verstoring hiervan maakt kippen gevoeliger voor darminfecties met verminderde groei als gevolg. In de eerste drie tot vijf weken na uitkomst ondergaan de darmflora veel veranderingen. Deze periode is belangrijk om op latere leeftijd een stabiele darmflora te hebben.
Er is steeds meer bekend over de verschillende soorten bacteriën in de darmen. Het onderzoek van Oost richt zich op Clostridium perfringens. Deze bacterie is van nature aanwezig in de darmen van vleeskuikens, maar kan in de eerste levensweken snel de overhand nemen. Cl. perfringens vormttoxinen, die in grote aantallen zorgen voor ontstekingsreacties en beschadiging van de darmwand. Hierdoor neemt de kans op darmontsteking toe.
Een te grote hoeveelheid Cl. perfringens wordt veel gezien bij vleeskuikens tussen de twee en zes weken leeftijd. Inspelen op de darmflora met bijvoorbeeld voeding kan ervoor zorgen dat deze bacterie onder de duim wordt gehouden. Dat kan door middel van pre-, of probiotica, die de groei van nuttige darmbacteriën stimuleren.
Prebiotica helpen darmen
In dit onderzoek werden prebiotica met elkaar vergeleken. Prebiotica zijn voeding voor de gezonde bacteriën in de darmen, die verantwoordelijk zijn voor de vertering van voedingsstoffen. Daarnaast draagt een gezonde darmflora bij aan een het functioneren van de afweer. Afgebroken prebiotica binden aan de darmwand, waardoor de vorming van bepaalde stoffen in de afweer wordt gestimuleerd.
Wat kunnen we ermee?
De onderzoekers hoopten van tevoren dat deze prebiotica ook zouden bijdragen aan het herstel van de darmwand. Dit bleek niet het geval te zijn. Prebiotica werden toegediend in gezonde en zieke darmen.
De positieve eigenschappen van de verschillende prebiotica kwamen wel terug in dit onderzoek, maar op de aangetaste darmen leek de invloed op het aantal Cl. perfringens bacteriën nihil te zijn. Daarom is meer onderzoek gewenst naar de toepasbaarheid van deze prebiotica op darmen van vleeskuikens, die zijn aangetast door de bacterie Cl. perfringens.
Tekst: Kim Sjoers