Pluimveeonderzoek bij Trouw Nutrition richt zich op een gezondere en winstgevende pluimveeproductie zonder preventief antibiotica-gebruik. Om dit soort onderzoek te bevorderen, heeft Trouw Nutrition onlangs een nieuwe Poultry Nutrition & Health Unit geopend. Deze nieuwe onderzoekseenheid is de laatste aanwinst voor het eigen Poultry Research Centre in Spanje.
Uithangbord van flexibiliteit, innovatie en transparantie
De nieuwe onderzoekseenheid beschikt over vier onderzoeksruimtes met elk 48 hokken, die zijn uitgerust om verschillende studies tegelijkertijd uit te voeren. Onderzoekers kunnen er klimatologische en omgevingsomstandigheden nabootsen, zoals de vochtigheidsgraad, de temperatuur en bezettingsdichtheid. Hierdoor kunnen productieomgevingen van over de hele wereld gesimuleerd worden die echte veldsituaties zo goed mogelijk benaderen.
Bovendien beschikt elke ruimte over zeven waterreservoirs waarmee onderzoekers zeven verschillende waterbehandelingen kunnen randomiseren. Door alle hightech mogelijkheden vormt de onderzoekseenheid een uithangbord van flexibiliteit, innovatie en transparantie, waardoor verschillende strategieën in voeder, management en diergezondheid ontwikkeld en geëvalueerd kunnen worden.
Nieuwe wetgeving maakt van antibiotica-reductie nog meer prioriteit
De noodzaak tot antibiotica-reductie blijft hoog, Zeker ook nu er vanaf 28 januari 2022 een nieuwe Europese richtlijn (EU 2019/06) van kracht gaat, waardoor er eind januari voor de hele pluimveesector een volledig verbod op routinematig en/of preventief antibiotica-gebruik geldt. Trouw Nutrition richt zich dan ook op het verbeteren van de pluimveeproductie, zonder gebruik van antibiotica.
Gestandaardiseerde diermodellen en inzicht in medische problemen
De faciliteiten in de onderzoekseenheid maken ‘state of the art’ pluimveeonderzoek mogelijk. De inzichten die daaruit voortvloeien helpen onderzoekers om diermodellen te standaardiseren en zo oplossingen aan te bieden voor gezondheidsproblemen die voorkomen bij pluimvee, zoals het malabsorptiesyndroom, Salmonella en Dysbacteriose.
Onderzoek naar antibiotica door Prof. Filip van Immerseel
Trouw Nutrition werkt voor onderzoek samen met diverse gerenommeerde partijen. Zo heeft Filip van Immerseel, professor van de Vakgroep Pathologie, Bacteriologie en Pluimveeziekten aan de Universiteit Gent, vastgesteld dat de meeste antibiotica worden gebruikt voor preventieve doeleinden in de eerste levensdagen en rond de drie weken, wanneer er een microbieel onevenwicht ontstaat als gevolg van de snelle groei. Dat onevenwicht leidt vervolgens tot ontstekingen en Dysbacteriose.
Een modelaanpak voor meer inzicht in darmgezondheid
Er bestaan al verschillende betrouwbare methoden om de diagnose van Dysbacteriose vast te stellen. Toch wordt er nog steeds gezocht naar snellere en goedkopere alternatieven, zoals biomarkers die nu gevalideerd worden. Hoewel Clostridium perfringens necrotische enteritis uitlokt, wordt Dysbacteriose niet door deze specifieke bacterie veroorzaakt.
Daarom heeft de Universiteit van Gent nieuwe modellen ontwikkeld die de veldomstandigheden nauwkeurig nabootsen om meer inzicht te krijgen in de factoren die van invloed zijn op deze multifactoriële darmaandoening. Het is uitermate belangrijk om hierbij het juiste model te gebruiken, zodat de juiste oplossingen ontwikkeld kunnen worden.
Een integrale aanpak voor optimale pluimveeprestaties
Parallel aan de nieuwe pluimveeonderzoeken, heeft Trouw Nutrition een integrale aanpak ontwikkeld die de noodzaak voor antibiotica drastisch vermindert. Deze integrale aanpak omvat maatregelen rondom voer, management en diergezondheid en heeft betrekking op de volledige productieketen. Zo beperkt deze aanpak bijvoorbeeld de hoeveelheid ruwe eiwitten en wordt de opname van voedingsstoffen bij ééndagskuikens geoptimaliseerd. Het is gebleken dat deze aanpak niet alleen de dierprestaties verbetert, maar ook nog eens de antimicrobiële resistentie tegen cruciale antibiotica verlaagt.
Met de nieuwe integrale aanpak van Trouw Nutrition blijft antibiotica-reductie weliswaar een uitdaging, maar het biedt pluimveehouders tegelijkertijd ook kansen om de productieresultaten van hun pluimvee te evenaren en zelfs te verbeteren. Meer weten over deze aanpak en onze andere activiteiten? Volg Trouw Nutrition op Facebook, LinkedIn, YouTube en Instagram.
Over Trouw Nutrition
Trouw Nutrition, de diervoederdivisie van Nutreco, zet zich al 90 jaar in voor innovatie en heeft veel ervaring met de ontwikkeling van slimmere en duurzamere manieren om vee en gezelschapsdieren gezond te houden. De nieuwe onderzoekseenheid in Spanje is een aanvulling op de infrastructuur voor diepgaand onderzoek, dat zich richt op een betere gezondheid en dierlijke productie van pluimvee, zonder gebruik van antibiotica. Het onderzoeksnetwerk van Trouw Nutrition omvat inmiddels zo’n vijf onderzoeksfaciliteiten over de hele wereld en telt 110 R&D-medewerkers die jaarlijks zo’n 150 studies uitvoeren in samenwerking met onderzoekspartners en toonaangevende universiteiten.