Het programma voor legalisatie van de PAS-melding is inmiddels vastgesteld en ingegaan op 28 februari 2022. Om de PAS-meldingen te legaliseren moet er stikstofdepositieruimte beschikbaar komen. Dit gebeurt door de (vrijwillige) opkoop van boerderijen middels de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (lbv), Maatregel Gerichte Opkoop (MGO) en ook Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. De eerste stikstofdepositieruimte zal naar verwachting in de tweede helft van 2022 beschikbaar komen.
Extra ruimte vrijmaken
Om de PAS-meldingen te kunnen legaliseren moet ruimte worden gezocht. Deze ruimte komt vrij uit bronmaatregelen, denk bijvoorbeeld aan; koeien langer in de wei, stoppersregelingen en ook emissie-reducerende stalsystemen. Het gaat hier gaat om vrijwilligheid van het eventueel stoppen en veranderen van het bedrijf.
Is het verzoek al ingediend?
Heb je reeds een verzoek om legalisatie van de PAS-melding bij RVO ingediend? Dan moet je wachten op de beoordeling en het bericht dat er stikstofdepositieruimte beschikbaar is. Je hoeft vooralsnog geen actie te ondernemen. Pas na de beoordeling en reactie van RVO kan het proces tot legalisatie verder in gang gezet worden.
Bedrijven die in het verleden een PAS-melding hebben gedaan en nog geen verzoek om legalisatie van de PAS-melding hebben ingediend, hebben tot 1 november 2022 de mogelijkheid om een verzoek tot legalisatie in te dienen.
Volledig programma bekijken
Het volledige vastgestelde legalisatieprogramma PAS-meldingen, inclusief de Nota van Antwoord kun je via deze link lezen.
Hulp nodig?
Besteed je het liever uit of lukt het niet om dit zelfstandig in te dienen? Neem dan contact op met Exlan Advies via 088 – 488 29 29. Zij helpen je graag verder met de legalisatie van je PAS-melding.
Bron: Agrifirm