De technische eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij blijven in 2023 onveranderd. De voorwaarden voor fiscaal voordeel via de MDV-certificering wijzigen wel. Dit heeft grote gevolgen voor pluimveehouders, meldt ABAB Accountants en Adviseurs.
Maatlat Duurzame Veehouderij
De Maatlat Duurzame Veehouderij is een fiscale subsidieregeling. Aan de hand van een toetsingsinstrument wordt bepaald of de bouw- of verbouwplannen van uw stal duurzaam genoeg zijn. U krijgt punten voor uw bijdrage aan thema’s als klimaat, dierenwelzijn, diergezondheid, energie en ammoniak. Behaalt uw project voldoende punten, dan kunt u fiscaal voordeel aanvragen over uw investeringen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Wijzigingen pluimveehouders
Net als voorgaande jaren kunt u als varkens- of pluimveehouder gebruikmaken van de Maatlat Duurzame Veehouderij. De voorwaarden voor het toepassen van het fiscale voordeel zijn echter drastisch aangepast. De belangrijkste wijziging betreft het ‘aanpassen bestaande situatie’. Zo mag het aantal dierplaatsen in de nieuwe situatie niet meer toenemen ten opzichte van de oude situatie. Ook gelden er voortaan maximale dieraantallen per stal: maximaal 120.000 dierplaatsen voor leghennen en 220.000 voor vleeskuikens.
Profiteren van MIA\Vamil
In 2023 bedraagt de MIA 36 procent, de Vamil 75 procent. Dit fiscale voordeel geldt voor de realisatie van duurzame pluimveestallen (‘aanpassen bestaande situatie’). Maar ook voor de realisatie van een duurzame pluimveestal waarin u een bronmaatregel neemt voor het verminderen van ammoniak, gelden bovenstaande nieuwe voorwaarden.
Let op: bouwen op een nieuwe locatie wordt niet gestimuleerd, tenzij het gaat om verplaatsing van een stal en de dieraantallen niet toenemen.