De mogelijkheden om zelf energie op te wekken, te gebruiken en terug te leveren leken niet op te kunnen afgelopen jaren. Maar inmiddels kan er zoveel energie worden opgewekt dat het elektriciteitsnet het niet meer aankan. Dit vraagt om nieuwe oplossingen. Henri van Middendorp van HG Energiesystemen vertelt erover.
Henri van Geresteijn is in 2006 als ZZP’er begonnen met HG montage, het monteren van dak- en wandpanelen. Later werden dat totale projecten waarbij door de regeling ‘asbest eraf, zon erop’ ook zonnepanelen werden gelegd. Dat nam zo’n vlucht dat hij samen met Erwin Mol een tweede onderneming oprichtte: HG Zonnepanelen.
“Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren werden niet alleen meer zonnepanelen gelegd, maar ook laadpalen en energieopslagsystemen. Daarom is begin 2024 besloten dat HG Energiesystemen de lading van wat wij doen beter dekt. De samenwerking van HG Montage en HG Energiesystemen maakt dat we een uniek totaalconcept hebben met als doel onze klanten optimaal te bedienen”, vertelt Henri van Middendorp van HG Energiesystemen op een open dag bij de maatschap Mijnheer, varkensbedrijf in Rouveen.
Zonnepanelen niet de enige oplossing voor duurzame energie
De markt voor zonnepanelen groeide. Zeker in de veehouderij. “Agrarische bedrijven hebben enorme daken tot hun beschikking. Daar kun je met zonnepanelen vaak wel drie of vier keer het eigen gebruik mee opwekken. Maar zonnepanelen is niet de enige oplossing. Want wat heb je aan panelen als de zon niet schijnt? Dan is het ook handig er een windmolen bij te hebben. Maar we hebben ook dagen met weinig wind en weinig zon. Dan is het handig om energie op te kunnen slaan, als je zoveel mogelijk zelfvoorzienend wilt zijn.”
Stroomkabels niet meer dik genoeg
Van Middendorp zegt het al: zelfvoorzienend zijn. Dat wordt steeds belangrijker, nu terugleveren en salderen van elektriciteit lastiger wordt. “Als je nu zonnepanelen op je dak legt, heb je kans dat je niet mag terugleveren. Dit omdat het net het niet aankan. Dit komt niet alleen doordat er veel meer elektriciteit wordt geleverd, maar ook wordt gevraagd. Een gezinswoning gebruikte voorheen jaarlijks rond de 3.000 kWh elektriciteit. Als zo’n woning van het gas af gaat en gaat verwarmen met een warmtepomp, dan kan deze hoeveelheid zomaar verdubbelen. En kiest een eigenaar ervoor om ook nog eens elektrisch te gaan rijden en een eigen laadpaal te installeren, dan kan het stroomgebruik het driedubbele worden ten opzichte van vroeger. Geen wonder dat de stroomkabels die nu onder de grond liggen de komende jaren moeten worden vervangen door dikkere.”
Energieopslag ontbrekende stukje in de puzzel
Opslaan van energie zal voor steeds meer bedrijven het ontbrekende stukje worden in de puzzel op weg naar ‘nul op de meter.’ HG Energiesystemen heeft de afgelopen jaren dan ook volop onderzoek gedaan naar de toepassingen van accu’s op bedrijfsniveau en levert batterijen van onder andere Huawei en Solax. Op het bedrijf van de maatschap Mijnheer, dat beschikt over 780 zonnepanelen en twee windmolens, plaatste HG drie accu’s met een totale opslagcapaciteit van 600 kWh. Zo kunnen de varkenshouders energie tussentijds opslaan en gebruiken op het moment dat er minder beschikbaar is.
“Het mooie van de fabrikanten waar wij mee werken is dat hun accu’s geschikt zijn om aangestuurd te worden door merkonafhankelijke energiemanagementsoftware. Dat is namelijk van belang bij het aansturen van de verschillende energiesystemen op de bedrijven. Dus dat zowel de zonnepanelen, als de windmolens en bijvoorbeeld laadpalen precies op de juiste momenten aangestuurd worden in combinatie met het energieopslagsysteem. Afhankelijk van de weersverwachting, gebruikerspatroon en energieprijzen”, vertelt Van Middendorp.
Aanleg en onderhoud van opslagsysteem voor energie
Van Middendorp vertelt dat er in de meeste gevallen geen vergunning benodigd is voor het installeren van eigen accu’s op een agrarisch bedrijf. “In veel gevallen moeten de accu’s minstens tien meter uit de gevel staan. Afhankelijk van de eis vanuit de verzekering. In het opslagsysteem zitten overigens sensoren die reageren op onder andere warmte en in geval van nood de stroom uitschakelen. De accucellen zijn van het meest veilige materiaal, namelijk LFP (lithiumijzerfosfaat). De sensoren zorgen onder andere voor het voorkomen van brand, maar mocht er onverhoopt brand uitbreken, bijvoorbeeld door een externe oorzaak, dan zitten er brandblusmiddelen in de behuizing, die automatisch inschakelen in geval van nood. De behuizing is maar liefst 1,5 uur brandwerend.”
“Ondanks dat het energieopslagsysteem aan alle veiligheidsmaatregelen voldoet, zorgen wij ervoor dat installatie door een onafhankelijk inspectiebedrijf wordt geïnspecteerd. Tot slot is volgens de normen goed beheer en onderhoud van het accu-systeem belangrijk.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: HG Energiesystemen