Dinsdag publiceerde het kabinet haar besluit om de beschikbare EU-crisisreserve in te zetten voor compensatie van de gestegen kosten als gevolg van de Oekraïne-crisis voor een deel van de ondernemers in de pluimveehouderij en varkenshouderij.
De sector is ronduit teleurgesteld; dat het kabinet niet de mogelijkheid benut om het beschikbare geld op te hogen naar 24 miljoen. Zoals België en Duitsland wel doen; en alle agrarische ondernemers te compenseren voor de sterk gestegen kosten als gevolg van de Oekraïne-crisis.
Sterk gestegen kosten
De sector heeft het kabinet voortdurend gewezen op de sterk gestegen kosten voor kunstmest, voer en energie; in alle sectoren van de land- en tuinbouw. Het kabinet kiest nu voor een eenmalige compensatie van varkens- en pluimveehouders. Met minimaal 50 varkens respectievelijk stuks 250 pluimvee met grond die directe betalingen hebben aangevraagd en de vergroening toepassen. Veel varkens- en pluimveehouderijen hebben geen of weinig grond en daarbij is het maar de vraag of er betalingsrechten op de grond zitten. Velen vissen dus achter het net.
Druppel op de gloeiende plaat
“De toegezegde tegemoetkoming is een druppel op de gloeiende plaat” zegt Sjaak van der Tak. “En die druppel valt ook nog deels naast de plaat omdat maar een klein deel van alle agrarische ondernemers gecompenseerd wordt.”
Financiële steun hard nodig
LTO Nederland is, met de vakgroep Pluimveehouder/NOP en POV, ronduit teleurgesteld dat het kabinet geen gebruik maakt van de ruime steunkaders van de EU. Agrarische ondernemers hebben financiële steun hard nodig. Zeker gezien het feit dat zij niet of nauwelijks iets terug zien van de gestegen consumentenprijzen in hun opbrengstprijzen. Het grootste deel van de rekening komt daarmee dus op het bord van boeren en tuinders.
Bron: LTO Nederland