Vandaag stemde het Europees Parlement in met het “Stop de Kooi” (End the Cage) initiatief. Met dit voorstel wordt gepoogd kooisystemen voor landbouwhuisdieren uit te faseren. En de Europese Commissie wordt gevraagd om te onderzoeken of dit in 2027 al kan. LTO Nederland heeft Europarlementariërs gewaarschuwd voor de negatieve impact die het voorstel op dierenwelzijn en de veehouderij kan hebben; maar een meerderheid van het Europees Parlement heeft toch ingestemd.
Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren; “Geen enkel weldenkend mens wil een dier zien lijden, zeker veehouders niet, die intrinsiek gemotiveerd zijn om goed voor hun dieren te zorgen. Maar dit voorstel is gebaseerd op emotie in plaats van feiten en het negeert de risico’s . Het Parlement maakt hiermee een politiek statement. De gevolgen voor diergezondheid, de omgeving en het verdienvermogen van de boer zijn onbekend. Maar deze zullen afhangen van de manier waarop dit voorstel uiteindelijk wel of niet in wetgeving wordt omgezet.”
‘End the Cage’
Het voorstel, dat voortkomt uit het Europees burgerinitiatief ‘End the Cage’ en dat kon rekenen op 1,4 miljoen handtekeningen van EU-inwoners, is gesteund door vrijwel alle Europese fracties. Het omvat onder andere de oproep aan de Europese Commissie kooisystemen per 2027 uit te faseren en verwijst daarbij terug naar het burgerinitiatief. Het Parlement heeft vandaag ingestemd met de oproep de eisen in het initiatief om te zetten in wetgeving. Als voorbeelden van kooisystemen zijn individuele huisvesting van kalveren, kraamhokken voor zeugen, konijnen in kooien, verrijkte kooien in de pluimveehouderij en dwangvoeding van ganzen genoemd. In het burgerinitiatief wordt gepleit voor een volledig verbod op al deze vormen van dierhouderij.
Dierenwelzijnswetgeving
Naast het uitfaseren van kooisystemen wordt in het voorstel gevraagd om nieuwe dierenwelzijnswetgeving voor konijnen, en wordt er op aangedrongen dat dierlijke producten geïmporteerd van buiten de EU aan dezelfde eisen moeten voldoen. Wel wordt in het voorstel gevraagd om wetenschappelijk onderbouwde effectbeoordelingen en een passende overgangsperiode. Ten slotte vraagt het Europees Parlement om voldoende (financiële) steun voor veehouders om over te schakelen naar kooivrije systemen; waarbij rekening is gehouden met de investeringscyclus van boeren.
De Europese Commissie neemt het aangenomen voorstel mee bij het vormgeven van nieuwe dierenwelzijnswetgeving in het kader van de Europese Green Deal. De publicatie van deze voorstellen wordt verwacht in het 4e kwartaal van 2023.
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, betoogde eerder al in de Telegraaf dat het schrikbeeld dat sommige mensen van een kooi hebben. Wat in Nederland allang niet meer bestaat; in Nederland zijn de hokken en stallen ruimer, schoner en gezonder dan in het buitenland.
Bron: LTO Nederland