Op 30 juni 2010 heeft de Nederlandse overheid besloten dat vanaf 31 december 2020 het niet langer is toegestaan om kippen in verrijkte kooien te houden, nadat de legbatterij eerder werd verboden per 2012.
Naast Nederland is Duitsland de enige lidstaat waar de verrijkte kooi verboden wordt. In de rest van de EU blijft deze huisvestingsvorm toegestaan. Volgens de laatste informatie zijn er in Nederland nog enkele tientallen stallen met verrijkte kooien die de komende maanden zullen moeten omschakelen. De zogeheten koloniehuisvesting blijft na deze datum nog wel toegestaan.
Aanpassing ei code gewenst
Voor afnemers is het aanbod aan eieren herkenbaar aan de code op het ei. De huidige codering bestaat uit: 0=biologisch, 1=vrije uitloop, 2=scharrel en 3 = kooi. De NVP pleit voor een nieuwe codering voor koloniehuisvesting, welke tot op heden onder code 3 wordt geleverd. De voedingsindustrie, catering en out of home moeten het onderscheid kunnen zien tussen verrijkte kooi en koloniehuisvesting. De door NVP voorgestelde indeling is: 0=biologisch, 1=vrije uitloop, 2=scharrel en 3 = kooi (vanaf 1-1-2021 niet meer geproduceerd in NL en DU), 4 = kolonie.
Ongelijk speelveld
Binnenkort kunnen Nederland en Duitsland geen kooi eieren meer produceren. Ondertussen blijft het in de EU en in Nederland wel toegestaan om kooi eieren te leveren c.q. in te kopen, hetgeen volop gebeurt in de voedingsindustrie, catering en out of home markten. Dat is de NVP een doorn in het oog, omdat dit een ongelijk speelveld oplevert, waarbij Nederlandse pluimveehouders een deel van de marktvraag niet kunnen invullen. Nederlandse pluimveehouders worden daarmee in toenemende geconfronteerd met handel in eieren welke niet voldoet aan wettelijke Nederlandse productiestandaarden, de overheid marchandeert met dierenwelzijn en milieu en ‘kijkt de andere kant uit’. Te gek voor woorden.
Helemaal absurd is het dat er op de interne Europese markt zelfs eieren te verkrijgen zijn die niet eens voldoen aan de minder strenge EU regels, met importen vanuit de Oekraïne als het meest bekende voorbeeld.
Boeren op achterstand
De Nederlandse overheid zet hiermee eigen boeren op achterstand, terwijl ze juist een betrouwbare partner zou moeten zijn in verduurzaming, door ondernemers op ‘voorsprong’ te zetten. De NVP wil dat deze ontwikkeling een halt wordt toegeroepen en verzoekt de overheid een pas op de plaats te maken. Eerst moet op Europees niveau gezorgd worden voor een gelijk speelveld, via a) gelijke wettelijk toegestane productiestandaarden binnen de interne Europese markt en b) ontwikkelen van Europese sturingsmechanismen om import van eieren die niet voldoet aan EU productiestandaarden te belemmeren.
Bron: NVP